dinsdag 29 mei 2012

De "electoral vote" site steekt van wal

Zoals ik al eerder heb gezegd is er een site die ik echt heel goed vind om de Amerikaanse verkiezingen te volgen:

http://www.electoral-vote.com/

Merk in het menu links het derde item "electoral vote graphs" op. Gewoon geregeld eens op klikken, en een veel beter inzicht zal uw deel zijn. Daarnaast zijn er gewoon zijn geregelde commentaren die ik bijna altijd bondig, to the point en heel inhoudelijk vind. Dus ik zou het echt begrijpen als je van hier maar meteen wegklikt...!

Hoe dan ook. Met nog een kleine zes maand te gaan komt de tijd dichtbij waarin het dagelijks voorpagina zal zijn - en de site lijkt zich dan ook definitief op gang te trekken. De aanpak is vernieuwd, maar die schitterende kaart is dezelfde gebleven. En dus zien we in één oogopslag wie op basis van de "jongste" polls de verkiezingen zou winnen. De aanhalingstekens staan daar omdat die "jongste" polls zo lang op voorhand nog niet veel voorstellen. Maar naarmate de tijd vordert worden die polls meer en meer representatief, en vanaf de herfst kan je er alleen maar niet naar kijken als het je werkelijk geen lor kan schelen wie het wint.

Ool is het heel interessant geregeld (1) eens te vergelijken met de definitieve kaart van vier jaar geleden:

http://electoral-vote.com/evp2008/Pres/Maps/Dec31.html

Vandaag, dus, is het toch al een heel ander beeld dan toen. Om te beginnen zie je meteen dat de kaart er een stuk minder blauw uitziet dan toen: en dat zou niemand moeten verbazen. Verder zien we dat Romney  maar 60 (in plaats van 200) stemmen meer achterop loopt. Dat wil zeggen, als hij voor niet meer dan 30 stemmen staten van kleur kan doen veranderen wint hij. Als je dan even kijkt naar hoeveel staten er "amper" of "licht" Democratisch pollen, lijkt me dat de conclusie nog altijd is: het wordt "een spannende strijd". Natuurlijk zal Obama even goed proberen de "licht" rode staten terug blauw te maken; dat is nu juist wat het zo spannend maakt.

Maar ik heb er in feite niet zoveel over te vertellen. Zeer zeker ben ik geweldig gecharmeerd indien je hier geregeld mijn commentaren over de verkiezing komt lezen. Desondanks is de boodschap vandaag dat je op deze heel veel beter geïnformeerde site vanaf nu, of toch heel binnenkort, geregelde updates mag gaan verwachten.

----------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2012/04/met-de-de-facto-aanduiding-van-romney.html

Geen opmerkingen: