"Jaja" sprak Koen (die nochtans VW had, maar ja, we zijn ook maar mensen, hé), "veel mensen hebben het moeilijk om grammatica te onderscheiden van logica". Dit leidde tot niet meer wenkbrauwengefrons dan anders wanneer ik mijn mond open trek, dus ik verklaarde verder. Laten we beginnen met een stratenplan. Het stratenplan vertelt je hoe je van A naar B moet. Het lijkt dus iets "voor-schrijvends" ("prescriptief") te hebben, maar als je er eens over nadenkt is het alleen maar "be-schrijvend" ("descriptief"). Als er morgen een gebouw wordt neergehaald of een plein vol gebouwen wordt gezet, dan moeten ze het stratenplan veranderen. En niemand die op het idee komt dat gebouwen niet mogen verschijnen of verdwijnen omdat dat tegen het stratenplan is.
Welnu, dat lijkt goed op, maar contrasteert ook met, de logica. Ook de logica beschrijft voor een groot deel hoe redeneringen in elkaar zitten, tenminste, als ze correct willen zijn. Bijvoorbeeld, "er mogen geen contradicties in voorkomen". Of bijvoorbeeld, "geldige" versus "omgekeerde" implicatie. (Stel dat je de regel
Maar hoe zit het met grammatica? Veel mensen denken, dus, dat de grammatica zoals de logica is, en niet zoals het stratenplan. Dus, als je iets anders doet dan de grammatica zegt, dan denken ze dat je fout bent. Maar als je er even over nadenkt doet de grammatica niets anders dan beschrijven wat "de meerderheid" (al dan niet terecht als zodanig genoemd) doet. En dus is de grammatica in feite net zoals het stratenplan, en anders dan de logica, alleen maar beschrijvend. Het volstaat dat je een generatie wacht, of teruggaat, of een taalgroep verdeelt in dialecten, en wat "de meerderheid" doet ziet er ineens helemaal anders uit.
Maar veel mensen ziet dat zo niet. Ze vinden dat grammatica een in stenen tafelen gebeiteld voorschrift is, en ze gaan daarin soms nog veel verder dan alleen maar een mailtje sturen. Ach, ze hebben vaak inderdaad NV werk.
----------------------------
(1) waarbij de laatste letters van de laatste twee uitdrukkingen respectievelijk "bezig" en "werk" voorstellen.
3 opmerkingen:
Knappe post. Ik heb 'goed' aangeduid, maar dat was een vergissing.
Laat ik wat freewheelen. Wie bepaalt wat 'descriptief' en 'prescriptief' betekent? De werkelijkheid? Grammaticale regels zijn volgens mij in de werkelijkheid prescriptief. De meeste mensen, de meerderheid , gedraagt zich alsof grammaticale regels normen zijn waaraan ze zich moeten houden, willen ze niet voor dom doorgaan. Dus werken die regels prescriptief. Hoe werkelijk wil je het hebben?
Ja, ik zoek het weer veel te ver, ik weet het :-)
Het moet (ja, het moet) 'betekenen' zijn ipv 'betekent', en 'gedragen' ipv 'gedraagt'
Het is inderdaad wat "ver zoeken", maar deze keer lijkt me dat terecht. Lees: ik had er zelf ook aan zitten denken.
Het resultaat lijkt me dat je in feite ergens tussen de twee eindigt. Het is minder prescriptief dan de logica, maar het is meer dan puur descriptief. Er is namelijk nog steeds die "de meerderheid", en in die termen kan je het "prescriptief" maken. Maar het blijft ook descriptief omdat je alleen beschrijft wat de meerderheid *vandaag* zegt, en dan nog volgens één of andere contingente definitie.
Hmmmm, 't wordt wel wat vergezocht allemaal...
Overigens ben ik dik tevreden met "goed" (bovendien vraag ik me dikwijls af wie de posters zijn die scores meegeven. Meestal dacht ik dat dat andere lezers zijn dan de lezers die ook commentaar geven. Niet, blijkbaar). "Goed", volgens mij, betekent "voor dit soort posts kom ik naar dit blog". Bedankt, dus.
En nu ga ik slapen wegens moe.
Een reactie posten