zondag 10 juni 2012

Het wordt "een spannende strijd"!

Zoals vaak is het weer eens de moeite om de "electoral vote" site van vandaag te consulteren:

http://www.electoral-vote.com/evp2012/Pres/Maps/Jun09.html

Want stilaan is het plaatje: "een spannende strijd"! Noch van het protserige "Obama wordt een one-time president", noch van het "hij heeft de buit al binnen" (van een jaar later) lijkt er veel overgebleven. Het is al niet meer zo heel "nog kort dag", en het plaatje ziet er al wat meer uit zoals het er in november zou kunnen uitzien. Op een uitzondering na zou het geen verrassing zijn als de blauwe staten van vandaag ook in november zouden blauw kleuren, en hetzelfde voor de rode. Dat wil zeggen dat je nu tamelijk goed kan zien dat (a) Obama start met de voorsprong die een zittende president nu eenmaal wel vaker heeft, en (b) de vorm die de "spannende strijd" best wel eens zou kunnen aannemen.

Laten we eerst proberen de kaart te "corrigeren" waar de resultaten er een tikje bevreemdend uitzien. Neem eerst even een kijkje op de volgende twee kaarten van dezelfde site:

http://www.electoral-vote.com/evp2012/Pres/Maps/Jun04.html#item-1

De eerste kaart toont je dat Obama ongeveer 242 van de benodigde stemmen (uitgedrukt in kiesmannen, dus per staat, zoals er ook werkelijk wordt geteld) praktisch op zak heeft. Daaruit volgt dat we Florida wel moeten in Romneys kamp schrijven. Niet omdat dat realistisch is (reken integendeel gerust op een groot deel van de bloederigste veldslagen van de 2012 campagne in Florida), maar omdat het er anders niet toe doet: Als Obama wint in Florida heeft hij quasi zeker 271 stemmen, en gedaan.

Een tweede belangrijke correctie lijkt me dat, zoals diezelfde kaart toont, we Michigan in het blauwe kamp mogen zetten. En als kleinigheidje zou ik de zes stemmen van Iowa aan Obama geven, gewoon omdat hij er vorige keer heeft gewonnen. Dat wil zeggen dat ik op basis van de huidige kaart Obama 285 stemmen zou geven, en Romney 253. De flinterdunne marges die aan Bush doen denken, dus, helemaal geen "landslide". En daarmee kunnen we een blik werpen op de vorm die de "spannende strijd" zou kunnen aannemen.

Je voelt het al aan mijn Iowa beslissing hierboven; je mag als eerste benadering uitgaan van "Obama wint alles wat hij vorige keer won (behalve)", maar in de volgende stap moet je je afvragen welke staten Romney daarvan kan afknabbelen. Wat de huidige kaart toont is dat dat volgens de polls al aardig gelukt is, en nu is de vraag wat hij nog meer moet doen.

Wel, met "mijn" verschil komt hij 17 stemmen tekort, dus waar gaat hij 17 blauwe stemmen in rode stemmen veranderen? Let wel, er zal gigantisch gevochten moeten worden om de huidige "amper" of "zwak" Republikeinse staten ook rood te houden, dus ik neem nu even aan dat dat (al was het maar gemiddeld) ook lukt. In dat geval zie je onmiddellijk dat er één "amper blauwe" staat is die Romney zeer zeker zou kunnen winnen, en dat is Virgina. Dat zijn 13 van de 17 ontbrekende stemmen, dus reken maar op zeer bloederige veldslagen in Virgina.

Wanneer dat allemaal lukt moet hij er nog vier meer vinden. Nu heb je er de "amper" of "licht"blauwe staten maar uit te pikken, en je weet waar je een paar zeer bloederige veldslagen mag verwachten...

Tegelijk is er de grote paradox: hoe hard bevochten al die staten ook zijn, het hangt toch allemaal af van zaken waar de kandidaten geen vat op hebben; in de eerste plaats de economie (1). Een beetje zoals pas in Europa is gebeurd. Als het draait wint de zittende president, en als het niet draait stemmen ze hem weg. Ongeacht van welke kleur hij is of welke politiek hij voorstaat. Ik weet niet wat ik daar van moet denken maar het bevestigt in ieder geval: de toekomst is nu eenmaal onzeker. En het bevestigt ook, met de huidige stand van de economie, het wordt "een spannende strijd".

-----------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/02/de-verkiezingscampagne-als-voetbalmatch.html

Geen opmerkingen: