maandag 12 november 2012

Nog eens naar Stalingrad?

Misschien was je er al bij, een twee jaar geleden, toen ik een reeks posts heb gemaakt over de Slag om Stalingrad. En anders, de eerste post, met onderaan de reeks url's naar alle andere, staat hier:

http://www.speelsmaarserieus.blogspot.be/2010/06/aan-de-oevers-van-de-volga-lag-een.html

Met al die Amerikaanse presidentsverkiezingen viel het niet erg op, maar ik was niet bepaald vergeten dat  het allemaal dag op dag 70 jaar geleden is gebeurd. November 1942... Alleen al als ik er maar aan denk... "Stalingrad, de Omsingeling" heette één van die posts, gevolgd door "Een Tijger bij de Staart".  Maar in feite, voorafgaand aan 19 november, de dag van de tegenaanval, was het "Stalingrad, de Slag om het Industriëel Complex" die vandaag actueel zou zijn.

En daarvan ben ik via Brad DeLong (1) nu op een uitgerekend Belgische website (2) gebotst, die daarover heel wat te zeggen heeft. De "Slag om het Industriëel Complex":

http://www.stalingrad.net/german-hq/operation-hubertus/hubertus.htm

En daarna de "omsingeling":

http://www.stalingrad.net/russian-hq/operation-uranus-detailed/operation-uranus-detailed.htm

Wat ik me nog het meest afvraag is dit. Maanden en maanden aan een stuk lees ik er boeken over, en dus schuim ik er ook het web over af, en sinds vele jaren heeft een landgenoot er een heel erg geïnformeerde site over, en... nooit eerder op gebotst. Flink werk, Google!

Hoe dan ook. Ik heb heel, heel weinig tijd. Het zou kunnen dat ik er een tijdje heel braaf mee ga zijn. Maar mocht ik er destijds in gelukt zijn hier of daar op iemand dat gevoel van verstomming over te brengen; ik dacht dat ik de url's misschien maar even moest meegeven. Voor het uitgewerkt materiaal moet je op één van de twee helmen klikken. En vergeet vooral niet even over de "maps" in het midden van de hoofdpagina te lopen.

Dag op dag, zeventig jaar geleden... de Slag om Stalingrad...


------------------------------------------
(1) http://delong.typepad.com/sdj/
(2) http://www.stalingrad.net/

Geen opmerkingen: