zaterdag 8 februari 2014

De Belgische goudvoorraad: verkopen die hap!

Waarschijnlijk zal ik niet de enige zijn die op één of andere manier over "de Belgische goudvoorraad" (1)  struikelt, en er vervolgens blijft over piekeren. Waarom heeft België in godsnaam een voorraad goud? Waarom moet die in godsnaam zo groot zijn dat die zelfs 9 miljard euro "waard" is? Waarbij "waard", zoals het hoort, alleen maar betekent "wat iemand anders er voor wil geven". Kortom, we zitten op een berg glanzend gelig metaal - was het Hayek die het een barbaars relikwie noemde? - je kan er in feite bijna niets nuttigs mee doen (ik heb gehoord dat het een veel betere geleider dan koper is) en tegelijk is onze staatsschuld zo groot dat alleen al de interesten de begroting onder druk zetten. En tenslotte is er wel "iemand" die er 9 miljard euro voor wil geven.

En dus: verkopen die hap!

En het volgende dat er gebeurt is dat je de staatsschuld voor 9 miljard kan verkleinen, en vanaf die dag verdien je elk jaar de interest die je er niet meer op hoeft te betalen. Dus, als de rente op de staatsschuld voor een aannemelijke looptijd 1% is, dan verdien je 90 miljoen euro per jaar. Maar als de rente 2% is is het al 180 miljoen, en als het 5% was, dan levert het 450 miljoen per jaar op.

Natuurlijk is het al voorgekomen dat staten goud verkopen, waarna de goudprijs stijgt als een raket. Heel jammer, dat wel. Alleen: als dat de enige reden is die je kan bedenken om toch maar op dat goud te blijven zitten, dan heb je meteen gezegd dat die enige reden neerkomt op de hoop dat later iemand anders er nog meer voor wil geven. Waar is toch die definitie van "zeepbel" als je die nodig hebt?

Of een andere manier om ongeveer hetzelfde te zeggen. Als het een absoluut slecht idee is om heel de rommelboel te verkopen - op basis waarvan weten we in feite dat we een voorraad van 9 miljard nodig hebben? Hoe weten we dat het geen 10 miljard moet zijn? Of 8 miljard? Stel dat we hadden ontdekt dat we een goudvoorraad van 18 miljard hadden - zou het dan wel een goed idee geweest zijn om er 9 miljard van te verkopen? Of zien we onder ogen dat we helemaal niet wisten dat het 9 miljard is, noch waarom het 9 miljard zou moeten zijn? En omgekeerd, als ik nu zou voorstellen om integendeel voor 9 miljard extra schuld uit te geven, en daarop weetikveel welke interest te betalen, om met de opbrengst goud (!) te kopen - zou dat dan een goed idee zijn? (Zo ja: ook voor 10 miljard? Voor 100 miljard? voor 1,000 miljard? Waar ligt de grens? Volgens welk criterium?)

Waarschijnlijk niet, zou ik denken. Maar als het geen goed idee is om voor 9 miljard euro geld te ontlenen om er goud mee te kopen - hoe kan het dan tegelijk geen goed idee zijn om voor 9 miljard goud te verkopen en daarmee schulden af te lossen?

--------------------------------------
(1) http://www.speelsmaarserieus.blogspot.be/2014/01/de-goudvoorraad-van-belgie-dat-zal-wel.html

2 opmerkingen:

Lieven zei

Ik kwam vandaag toevallig reclame tegen voor dit boek:

http://www.amazon.com/Gold-Future-Money-Agora-Series/dp/0470047666

Nu heeft iedereen recht op zijn eigen mening, maar niet op zijn eigen feiten.

Eerste zinnetje van de blurb: For most of the last three millennia, the world’s commercial centers have used one or another variant of a gold standard.

Ik ben geen specialist maar ik dacht dat dat lang niet zo eenduidig was.

Koen Robeys zei

Mij lijkt het nogal een kwestie van vlugge tevredenheid. Als je (misschien wel, maar misschien ook niet) altijd wel ergens een koning vindt die een grote transactie in goud afsluit, neemt dat niet weg dat de overgrote meerderheid van de bevolking doodeenvoudig geen enkele toegang tot markten had. Niet voor brood, niet voor kleren, niet voor wijn, laat staan voor de soort dingen die in goud betaald werden.

Kortom, het punt is niet dat de markten al drieduizend jaar met goud werken, maar dat er helemaal geen markten zijn. De heel kleine elite die er was gebruikte dan nog eens vaker zilver, eerder dan goud. Altijd in de veronderstelling dat je niet juist in één van die periodes van donkere middeleeuwen zat, natuurlijk, zoals de eerste vijf (of zoiets) eeuwen na de val van Rome.

Zelf heb ik soms de indruk dat goudgeld juist de uitdrukking van een armoedige economie is, met weinig of geen markten en een zodanig primitief geldsysteem dat goud, dat "primitief bijgeloof" van Hayek (want het "citaat hierboven was in werkelijkheid natuurlijk van Keynes) de enige manier was waarop je je gespaarde overschotten een beetje waardevastheid kon geven.

De goudkevers die geregeld ademloos komen vertellen over hoe "de vraag uit Indië erg groot is" zullen het niet graag horen, maar zelf denk ik dat het niet de Indiërs en de Chinezen zijn die "meer weten" wanneer wij dat geel metaal naar daar laten vloeien, maar wijzelf. Het is gewoon van geen kanten waard wat zij er maar blijven voor geven.

Just my two cents, hoor. Ik ben ook helemaal geen specialist.