Eén van mijn favoriete Twitteraars is Matthias Somers. Favoriet, niet zozeer omdat hij links is (hij komt zelfs op voor de Socialisten: dat vind ik toch op het randje, hoor), maar omdat hij luciede links is. Van hem kregen we enkele dagen geleden deze tweets (altijd van de onderste naar de bovenste lezen), waarover ik dagen later nog altijd loop te piekeren:
Want in feite ben ik het best wel eens met links wanneer ze betwijfelen dat we ons van al dat gezucht over de zware lasten die "de miljonairs" dragen veel moeten aantrekken. Maar tegelijk vraag ik me toch ook dingen af zoals...
En daar zat ik dus een paar dagen over te piekeren. Nu is het zo dat de Matthiassen van deze wereld al hebben laten zien dat ze in staat zijn daar serieus over te gaan cijferen, maar goed, ik ben nu eenmaal maar een kleine garnaal, dus mijn bijdrage is onopgemerkt voorbij gegaan. En omdat ik nu eenmaal niet de kennis heb om het antwoord te vinden probeer ik dan maar weer hoever ik met mijn manier om beredeneerd te gokken geraak.
Neem dus aan dat je in België 1 miljoen pensioen- en steuntrekkers maandelijks 1000 euro wil uitkeren. En neem aan dat je in België ook 1 miljoen miljonairs hebt, waar we het geld gaan halen waar het tenslotte zit. Dan zie je meteen dat elke miljonair maandelijks 1000 euro afdraagt. Niet iets waarvan ze zullen geruïneerd zijn, maar toch, je ziet het toch al een beetje liggen, nietwaar?
Alleen, hoeveel miljonairs zijn er werkelijk in België? Even snuisteren suggereert dat 100,000 een betere orde van grootte is dan 1 miljoen. In dat geval betalen ze allemaal 10,000 euro voor al die uitkeringen. Hmmmm... Als je een paar miljonairs had die maar net boven de grens uitkomen, dan wordt mijn vraag uit de titel al snel actueel, nietwaar? Maar dan duurt het ook maar even en er zijn er een paar andere die "nog maar net boven de grens uitkomen", en dus even later gaan die ook voor de bijl, en dus...
Omdat je nu minder miljonairs hebt moeten die nu grotere gedragen afstaan en dus komen ook de grotere fortuinen onder druk (cetera cetera). Het komt er op neer dat je al snel in een situatie eindigt waarin de miljonairs niet langer de sociale zekerheid betalen, in dit geval omdat er geen miljonairs meer zijn. Kortom, waarin je terug de middenklasse doet betalen - je kan al even goed van bij het begin de miljonairs met rust laten, zou je gaan denken...
6 opmerkingen:
Waar ik u graag (meer) over zou willen zien schrijven, Koen, zijn onderwerpen als "meritocratie" en "verdienste". ("meritocratie" geeft 0 resultaten.) Misschien dat volgend stuk van die Matthias Somers inspiratie kan leveren? http://matthiassomers.com/2014/04/29/verdienste/(en ook nog http://www.economieblog.be/wordpress/de-rol-van-toeval-in-succes-wordt-onderschat/)
Het is erg "in" geworden bij socialisten / sociaal-democraten / links-liberalen om te beginnen over "verdienste" en "geluk" (chance). (Bruno Tobback kan er in ideologische interviews niet over zwijgen.) Een beetje zoals Obama ooit met de slogan "You didn't build that" op de proppen kwam. De bedoeling lijkt me (finaal) te zijn: rijken ("geluk-kigen") meer belastingen te doen betalen. Nu vraag ik me af of de kwestie of je superrijk geworden bent door (exclusief) "eigen verdienste" dan wel door de combinatie van "eigen verdienste + een flinke dosis geluk" ook maar enig verschil dient te maken op vlak van hoeveel de superrijke aan belastingen dient af te dragen aan "de gemeenschap". (Zoals je je de vraag kan stellen of het al dan niet bestaan van "vrije wil" ook maar enig verschil dient te maken in hoe (lang/hard/...) we als maatschappij zware misdadigers straffen). (Misschien nog een interessante bijkomstigheid: ik dacht dat de hoeveelheid belastingen die lotto-winnaars moeten betalen 29% bedraagt. Dus, mensen die superrijk worden door *puur* geluk, die moeten 29% (geluksbelasting?) afdragen. Hoeveel % betalen super-rijke meerwaarde-creëerders eigenlijk aan belastingen? En hoeveel % belastingen betalen de vele gewone mensen die die "gelukzakken" in dienst genomen hebben? En wat met de 21% BTW die de (vrijwillige!) consumenten van de (samen! baas + werknemers) geproduceerde goederen en/of diensten moeten ophoesten?)
Het probleem is, zoals altijd, tijd. Tijd en energie. Het is ook niet zo simpel om op verzoek iets te schrijven; zoiets moet opborrelen.
Maar toch. Ik heb zelf eens het "you didn't build that" opgezocht, en ik vond het een uiterst ongelukkig uitgedrukte poging om een best wel juist punt te maken. Maar het is moeilijk, inderdaad, om je niet af te vragen wat er nog meer zit achter dit soort uitschuiver.
Daarnaast, zoals ik hier al wel vaker heb gezegd, denk ik dat we "allemaal voor de crisis zullen opdraaien". Dat wil zeggen, ikzelf zal zwaarder belast worden en mijn geld zal misschien minder waard worden, en dat zal voor iedereen opgaan, of we nu rijk zijn of niet.
Het punt is, de put ligt er, en hij is diep. Hij ZAL gevuld worden, want hij MOET gevuld worden. Ik weet niet met welke middelen het zal gebeuren, maar zij die zullen betalen zullen het onheus vinden, en denken dat de ànderen meer hadden moeten betalen.
Maar betalen zullen we. En vanuit dat standpunt is al het gebabbel over al dan geen meritocratie alleen maar - gebabbel.
"Het probleem is, zoals altijd, tijd. Tijd en energie. Het is ook niet zo simpel om op verzoek iets te schrijven; zoiets moet opborrelen."
Dat begrijp ik, Koen. Ik wou eigenlijk niet meer doen dan een zaadje planten. Hopend dat je er in de toekomst over zou schrijven. Het is echt niet zo dat ik hoopte of verwachtte dat je er onmiddellijk hele lappen tekst over zou beginnen schrijven. :-)
Over "You didn't build that": het zou al zo veel gescheeld hebben had hij gewoon "You didn't build that ALONE" gezegd.
Op http://lvb.net/item/8999 wordt er in de commentaren wat gediscussieerd over de factor "geluk". Misschien interessant leesvoer?
Een stukje van die Matthias Somers: "Als je hard genoeg werkt, kom je er wel. Toch?"(http://www.standaard.be/cnt/dmf20140506_01094618)
Raakt dit onderwerp overigens niet ook aan uw bedenkingen bij de beweringen van Peter De Keyzer? (http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/11/filosoferen-over-huisjesmelkerij.html)
Dat raakt er zeer zeker aan, en ik sta hier dan ook aan de kant van Matthias. Alleen, dat hoeft niet te betekenen dat we helemaal geen miljonairs meer moeten overhouden.
Bovendien, ik denk dat we het ergens over eens zijn. Aan de ene kant zal een pak van de miljonairs geluk gehad hebben, en het niet *allemaal* zelf gebouwd hebben, en tenslotte ook geërfd. Maar dat staat allemaal totaal los van het feit dat ze mee zullen moeten opdraaien voor de crisis, omdat we *allemaal* mee zullen opdraaien voor de crisis. Ze zouden er ook mee voor moeten opdraaien als ze het allemaal tot de laatste cent hadden verdiend.
Zoals we allemaal mee zullen opdraaien met dat beetje geld waarvoor we - ik toch - al vele jaren zijn gaan werken.
Beste Koen,
Om je gerust te stellen: in 2006 telde ons landje 68.000 dollarmiljonairs, eind vorig jaar waren we met 94.500.
Een reactie posten