zondag 29 juni 2014

Hup Holland

Papa zit op een klein schermpje naar allemaal bewegende figuurtjes te kijken die zich over een groene grasmat bewegen: ongeveer de helft is groen gekleurd, de andere helft is oranje. Het is eerder zeldzaam, zeg maar: erg ongewoon, dat papa naar dergelijke dingen zit te kijken, en de Rode Duivels spelen vandaag niet, dus is het normaal dat er al snel een kleutertje naast hem komt staan, die met grote oogjes zegt: "papa, wie zijn dat?".
Ha, zegt papa, die niet iedere dag in een positie zit om een exemplaar van de soort Homo sapiens iets te vertellen over voetbal, dat is de match van vandaag, Nederland speelt tegen Mexico. "En voor wie ben jij?" wil kleuter Simon weten.

Simpel. Papa is voor Nederland, altijd al geweest (1). Niet als ze tegen België spelen, natuurlijk, maar anders, hier geen jaloezie op een land dat nu eenmaal veel beter voetbalt dan wij. Ik heb zelfs al een paar keer tegen de ademloos toekijkende broertjes gezegd, als "wij" spelen, dat we nu nog tegen andere voetbaldwergen uitkomen, maar dat we, in het beste geval, op een dag tegen een echt voetballand zullen uitkomen, zoals Duitsland, of Nederland, en negen kansen van de tien zal het dan amen en uit zijn. Maar tot het zover is, tegen Mexico: voor Nederland, natuurlijk!

Nu gebeurt er iets grappigs. "Welke zijn Nederland? wil kleuter Simon weten. Hahahahaha! Hier zit je te kijken naar twee nationale voetbalploegen op een groot toernooi waarvan één van de twee in het oranje speelt, en er zijn mensen die moeten vragen welke van de twee Nederland is: Hàààààhahahaha! Maar niet te luid lachen, hoor, het is tenslotte nog maar een kleuter, en de omgeving hier is niet erg voetbalminded.

Hoe dan ook, nu volgen de effecten van de indoctrinatie. Meteen zijn de scholieren Thomas en Sarah en de kleuter Simon ook supporters van Nederland, maar het gaat eigenlijk niet zo goed. En dus, terwijl papa zich alweer met andere dingen bezig houdt, klinkt er twee keer op zeer weinig tijd een enorm gebrul op, en wat blijkt? Nederland is geplaatst.

Hup Holland.

--------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2010/07/de-wereld-kleurt-oranje-hup-holland.html (let ook op de bijzondere kleur van de letters.)

Geen opmerkingen: