vrijdag 19 september 2008

Een Meesterbelegger

Een Amerikaanse site - ik zou gezworen hebben dat het Brad DeLong was, maar ik vind het er nu niet terug - schrijft dat dit het moment is om hoogrentende (en dus riskante) obligaties te kopen. Ofwel komt er nu heel gauw een keerpunt, en dan zal je er heel goed mee zijn. Ofwel komt er vanaf dit punt helemaal geen keerpunt, en dan zal een stapeltje rommelobligaties in je portefeuille echt maar een héél klein deel van je problemen zijn.

En dat laatste mag je letterlijk nemen. Ik vraag me af of al die tegenstanders van "steun met het geld van de belastingbetaler" zich goed realizeren dat, als het boeltje echt in elkaar klapt, er nog heel veel méér geld van de spaarder zal verloren gaan, dan er nu van "de belastingbetaler" wordt ingezet.

Maar soit.

Ik denk dat die Amerikaanse site ergens een punt heeft. Zelf heb ik onder dat motto met één (1) percent van mijn liquide spaargeld aandelen van een industriëel bedrijf gekocht. Zakt het allemaal verder door, ach, dan betaal ik ook mijn stukje van de rekening. En als we voor een ommekeer staan zoals in maart 2,003: dan zal ik er hier nog mààndenlang verschrikkelijk over kunnen opscheppen.

Dank zij de golf van optimisme van vandaag beperkt mijn verlies zich al tot slechts 15% van dat ene percent van mijn liquide spaargeld. Ik ben een echte meesterbelegger!

Geen opmerkingen: