maandag 15 september 2008

Onze VZW: nieuwsbrief

Natuurlijk weet ik dat de lezers van Speels maar Serieus geregeld spontaan een kijkje nemen op de site van onze VZW, waarmee we als klein clubje proberen enkele dingen te doen rond armoedebestrijding in een streek in Kameroen. De diepere filosofie is hier dat wie armoede bestrijdt van mensen die in of bij de regenwouden leven maakt dat die mensen minder van het regenwoud zelf moeten leven. Vertaald: minder bomen moeten omhakken of op bedreigde diersoorten jagen.

Dus de lezer weet eigenlijk al dat we in een groep dorpjes aan de rand van een beschermd gebied - en wel aan de buiten rand, zodat het beschermd gebied de facto een beetje groter is geworden - een project hebben lopen om de mensen te doen overschakelen op bijenteelt, en dat combineren met het uitbouwen van een lokaal schooltje. Wie het nog niet wist kan altijd een kijkje nemen door onderaan op de "tag" Onze VZW te klikken.

Hoe dan ook, af en toe verschijnt er een nieuwsbrief met de jongste vorderingen en berichten, en sta me toe de url van de laatste versie mee te geven:

http://www.ape-assistance.org/uploads_doc/Nieuwsbrief%20september%202008.pdf

Deze keer is een bericht van onze erevoorzitter Jef Dupain de hoofdmoot. Jef is alweer druk bezig in het Lomako woud in Kongo. Wie me al langer kent weet: dat is waar de bonobo's zitten, en waar de onderzoekers enkele jaren geleden wegens de burgeroorlog zeer tegen hun zin moesten vertrekken. Zoiets doet me altijd bedenken: er zijn mensen die in het gemak van hun woonkamer in Europa blogpostjes schrijven, en er zijn mensen die het tot en met de jungle gaan doen. Naast Jefs bericht zijn er nog enkele updates over onze projecten zelf: de bijenkasten het schooltje.

Terzijde geef ik ook mee dat ons clubje af en toe nog nevenactiviteiten organizeert. Deze zomer was er een stilaan traditionele barbecue (die enkele honderden euro oplevert, en geloof me, op ons niveau tellen die ook mee). Rechtsboven op de homepage staat er een activiteitenkalender:

http://www.ape-assistance.org/modules/motionmill/index.php?iid=148

Het blijft toch een beetje een gelegenheid om in contact te komen met natuurbehoud, armoedebestrijding, ontwikkeling en meer van die dingen...

Geen opmerkingen: