zaterdag 5 maart 2011

Problemen met de goudstandaard

In De Tijd van 2 maart verscheen een artikel dat verwees naar uitspraken van een aantal aanhangers van de goudstandaard:

http://blogs.tijd.be/bbb/2011/03/schaf-eens-een-centrale-bank-af-.html

En daarin trok het volgende citaat mijn meest welwillende aandacht:

"Als we teruggaan naar de goudstandaard en banken verplichten voor elke euro deposito’s maar 1 euro krediet te verstrekken, dan kunnen we centrale banken afschaffen. Niemand zou zijn bank bestormen, want je hebt de garantie dat je geld er ligt. Monetair beleid overlaten aan een paar centrale bankiers is geen vrijemarktfilosofie. Het is socialisme."

Dat verbaasde me heel erg omdat de laatste keer dat ik het nakeek "debet" nog altijd gelijk was aan "krediet", dus zo op het eerste zicht heb je daar geen goudstandaard voor nodig. Interessanter is "de garantie dat je geld er ligt". Ik vroeg me luidop af of het dan zo was dat de bank die een goudstuk krijgt ("deposito") en dat vervolgens uitleent ("krediet") er in slaagt dat goud tegelijk uit te lenen, en het tegelijk in de kluis te laten liggen? Ik zou haast gaan toegeven dat goud meer kan dan papiergeld.

Maar de meest serieuze aanhanger schreef onder de nick Goldonomic meteen dat de journalist dat fout had overgenomen. Waar het om ging was "100% reservebankieren". Namelijk maakte hij de volgende inzichtelijke vergelijking:

"100 % reservebankieren betekent in feite dat de bankier 0% van de deposito's mag uitlenen aan derden, net zomin als dat een parkeerwachter de in zijn garage geparkeerde auto's mag verhuren aan vreemdelingen."

Zeer interessant, inderdaad, omdat je je inderdaad kan inbeelden dat parkeerwachters voor de tijd van het parkeren de auto's voor gebruik mogen verhuren aan anderen - en dat dat zeer gemakkelijk tot problemen kan leiden die aan liquiditeitscrisissen doen denken. Ook de link in zijn commentaar vond ik erg verhelderend:

http://rothbard.be/blog/116-full-reserve-banking-heeft-het-vertrouwen-van-haar-spaarders-niet-nodig-

Hier krijgen we het verhaal van een wereld met enkel metaalgeld. Beeld je nu in dat je voor je internationaal betaalverkeer van Brugge naar Venetië moet met paard en kar, met in die kar een hele lading goudstukken. Dan voel je meteen dat het om veel redenen veel praktischer zou zijn dat goud af te geven aan een bank in ruil voor een "bankbiljet". Natuurlijk verwacht je dat je het biljet kan afgeven aan je lokale tegenpartij en dat die het weer kan inruilen tegen het goud: bijvoorbeeld omdat hij (of een eigen leverancier aan wie hij het zelf betaald heeft) zelf naar Brugge komt om er iets te kopen. En als dat goud er inderdaad ligt, dan hoeven de spaarders, beleggers en andere kredieteuren zich inderdaad geen vertrouwenskwesties te stellen.

Zeer juist, zeer interessant, maar... Daar heb je alweer de goudstandaard niet voor nodig. Hetzelfde zou opgaan als je overging op de schelpenstandaard, de tabakstandaard of zelfs de papierstandaard. Dus mijn eerste probleem is dat ik me bestookt zie met voorstellen over de goudstandaard, maar zie dat het gaat om iets dat je ook zonder goudstandaard kan doen.

Een tweede probleem heb ik met met het einde van het citaat. De goudstandaard zou toelaten een echt vrije markt systeem te gebruiken, terwijl wat wij doen "socialisme" is. Dat komt verdacht dicht bij het gescheld van dom rechts (1), terwijl ik hier echt wel wat eigen gewetensonderzoek mis. Als het werkelijk de bedoeling is dat deposito's gelijk zijn aan kredieten, dan zal je, met of zonder goud, enorme hoeveelheden overheidsoptreden nodig hebben. Er moet een verbod zijn, en er moet de mogelijkheid zijn goud dat je voor een vaste looptijd binnen krijgt voor precies dezelfde looptijd toch uit te lenen, en je zal enorme hoeveelheden controles nodig hebben om het allemaal en beetje in de gaten te houden. Ik kan het niet helpen maar dat lijkt in mijn ogen veel, en veel, en nog een keer veel meer op het communisme dan ons eigen systeem.

Er is nog een derde probleem. We hebben hier eerder gezien, "de geschiedenis leert" (en het is per zelfde logica die maakt dat "geld drukken" leidt tot "inflatie") dat er heel vaak problemen waren met gebrek aan geldmiddelen (2). Het gebrek aan liquiditeit dat "de economie in een economische wurggreep hield" was nu juist wat maakte dat er zoveel te verdienen viel met het nemen van een bepaald "risico". De bankiers ontdekten dat ze haast nooit alle deposito's in metaal in de kluizen nodig hadden, en dus het overschot konden uitlenen, en vrije ondernemers als ze nu eenmaal waren deden ze dat ook. En zeker heeft het bijhorende risico (dat teveel mensen tegelijk hun geld kwamen opvragen) zich geregeld voorgedaan - want anders was het geen "risico" - maar op dat moment was het alleen maar de ene crisis die de andere verving.

En mijn probleem nu - los van hoe we alweer zien dat de goudkevers in feite het risico nemen door vrije ondernemers willen weg reglementeren - is dat de voorstellen om het huidige systeem van "fractioneel bankieren" te vervangen door een "100% reserve bankieren" met geen woord reppen van de problemen rond gebrek aan liquiditeit. De Europeanen van destijds losten dat op door het plunderen van edelmetaal, rond de elfde eeuw in het Midden Oosten, en rond de zestiende eeuw in Zuid Amerika. Of je daar nog mee ver zal komen betwijfel ik, en van een strategie van "kop in het zand" betwijfel ik het ook.

--------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/03/obamas-communistische-inspiratiebron.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/05/terug-naar-het-bankieren-van-vroeger.html

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Je verhaal laat vooral een grote onwetendheid zien over de goudstandaard en een grote onwil je er grondig in te verdiepen.

Anoniem zei

Ik zal een aantal van Koens misvattingen weerleggen.

1. Onder een goudstandaard kan een spaarder via een deposito tijdelijk het geld uitlenen aan de bank, die het weer uitleent voor investeringen. Zo worden dubbele claims op het geld voorkomen (fractioneel bankieren), terwijl kredietverstrekking gewoon blijft bestaan, alleen niet meer frauduleus fractioneel, dat louter bijwerkingen heeft.

2. En natuurlijk hoeven we met de goudstandaard niet (opnieuw) met paard en wagen goud te gaan vervoeren; ook onder goud kun je gewoon rekeningen gebruiken. www.goldmoney.com doet een digitaal goudbankieren. Voila.

3. Die andere standaards zijn ook goed, maar slechter dan goud, dat zoveel voordelen heeft als ruilmiddel boven alle anderen goederen, zoals uit de historie en de vele literatuur over het onderwerp blijkt.

4. Er is geen overheidsoptreden nodig om het naleven van de goudstandaard te controleren; de kredietwaardigheid van banken is iets tussen bank en klant. Vroeger hebben ook goudstandaards bestaan, zonder allerlei controles. Sterker, overheden hebben de vroegere goudstandaards verknald en de nek omgedraaid.

5. Er bestaat geen "probleem van liquiditeit": wie genoeg rente betaalt kan altijd een krediet of hypotheek krijgen. Dat "liquiditeitstekort" is simpelweg de weigering van mensen om die rente te betalen, de weigering zich aan de markttucht te onderwerpen. Ze willen gewoon goedkoop geld en daarom zetten ze liever de fractionele geldpers aan. Elke geldhoeveelheid is voldoende om de ruilfunctie te voorzien, geldtekorten in het algemeen bestaan niet, wel kun je als individu ontevreden zijn met je inkomen. Dat er vraag is naar fractioneel geld, is geen reden er ook in te voorzien. Er is ook behoefte aan huurmoordenaars, vechtersbazen en andere geweldplegers. Daarin voorzien wordt toch ook breed afgewezen.

6. Wat die bankiers deden met het goud in de kluis, is simpelweg fraude: zelfverrijking met andermans bezit.

Koen Robeys zei

Anoniem: het is jammer dat je anoniem post. Je kan evengoed onbekend blijven met een nick, maar dan weten de lezers tenminste als dezelfde persoon aan een debat deelneemt.

Aangezien mijn "onwil om me in het onderwerp te verdiepen" ook weer niet zo groot is, en aangezien een conversatie tussen serieuze mensen een zeer goede manier is om iets bij te leren, maak ik bij wijze van antwoord maar meteen een nieuwe post. Ik begin er nu aan, maar met drie heel kleine kindjes in de buurt weet ik niet wanneer ik het zal posten...

Joost van Drunen zei

Ok, vanaf nu plaats ik met onderstaande naam. Neem je ook de desastreuse resultaten mee van het definitief loslaten van de goudstandaard in 1971? En hoe men een en ander gaat oplossen/terugbetalen? Onderstaande link bevat de alleszeggende grafieken.

What Is Wrong With The U.S. Economy? Here Are 10 Economic Charts That Will Blow Your Mind

Koen Robeys zei

Joost: enige ervaring leert dat dit soort conversaties vanzelf oeverloos kan uitwaaieren. Dus ik denk dat we ons wel even kunnen beperken tot de bezwaren die ik had, en de kritieken die jij daarop had, voor we nu ook nog naar de "desastreuze" gevolgen van 1972 gaan kijken. Als we het konden eens worden over het verband tussen een goudstandaard en fractioneel bankieren - dat was het onderwerp - zullen we waarschijnlijk wel de tijd vinden om andere aspecten van het thema te bespreken.

Joost van Drunen zei

Ok. Volgens mij is er juist geen "verband tussen een goudstandaard en fractioneel bankieren". In Utah wil men goud trouwens weer als wettig betaalmiddel verklaren. Met reden.

Parlement Utah erkent als eerste in VS goud en zilver als wettig betaalmiddel

Koen Robeys zei

Wel... Een beetje jammer misschien: wat heb ik er dan nog aan toe te voegen...

Ik zag, dus, in de krant een "argument voor de goudstandaard" dat er op neerkwam dat de goudstandaard vertrouwenskwesties veroorzaakt door fractioneel bankieren kon vermijden. Ik zag het niet erg zitten, en eerlijk gezegd, ik zie ook na deze uitwisseling niet ("minder dan ooit") waarom mijn opmerkingen me de uitdrukkingen "grote onwetendheid" en "onwil om me er in te verdiepen" moesten opleveren. Het artikel suggereerde een verband, en zoals ik zei, dat verband was er niet. Dan mag ik dat toch zeggen?

Joost van Drunen zei

Geen idee wat je bedoelt. Ik zie graag je andere artikel tegemoet.

Koen Robeys zei

Het staat er al op: druk helemaal beneden op "startpagina".

maar dat andere artikel beperkt zich tot de kritiek in zes punten die je op mijn bezwaren bij het artikel had. En als je zelf zegt dat je weinig verband ziet tussen een goudstandaard en fractioneel bankieren, en mijn bezwaren bij een artikel waren dat er weinig verband is tussen een goudstandaard en fractioneel bankieren, dan denk ik dat we snel zullen uitgepraat zijn: we denken namelijk hetzelfde.

Joost van Drunen zei

Vergeleken met de problemen van fiatgeld en fractioneel bankieren, zijn die vermeende "problemen" van de goudstandaard een makkie.