zondag 23 december 2012

Kameroen: het "Centre de Formation Agricole" gaat van start!

Meer nog dan bij vorige gelegenheden toen ik de jongste nieuwsbrief (1) van onze VZW onder ogen kreeg moest ik terugdenken aan onze eigen Europese middeleeuwen. Dat zal in de oren van de meeste mensen misschien erg denigrerend klinken. De oren van de meeste mensen hebben het mis. Heel, heel erg mis.

Wat je goed voor ogen moet houden is dat het Europa van pakweg het jaar 1000 AD nogal representatief was voor de economische geschiedenis van heel de mensheid. Een heel kleine elite - zeg, enkele percenten? - leeft van dat absolute beetje dat ze kunnen afschrapen van al de rest, die daarmee net genoeg overhouden om niet van honger van te sterven: en dat is waarmee de kastelen zoals dat van Godfried van Bouillon werd gebouwd (2). Ik zou zeggen, ga daar zelf maar eens kijken of je deel had willen uitmaken van die "elite". En toch was het een kwestie van enkele eeuwen (op millennia van menselijke geschiedenis) en dat stelletje boeren en laten met af en toe een baron en heel veel oorlog reikte naar het doorbreken van het armoede evenwicht.

Onze VZW, dat was dat clubje liefhebbers en idealisten dat toch een heel klein beetje wilde meewerken aan het verbeteren van de toestanden in Afrika. Op zijn beurt geïnspireerd door het idee van "Save the bonobo's!" (waar ik ook nog altijd aan bijdraag, voor 't geval je je dat afvroeg) leggen we met ons clubje 2.50 ero per maand bijeen, en dat gaat naar een stel dorpjes in Kameroen, niet toevallig naast een project van de Antwerpse Zoo, maar laat dat een ander verhaal zijn.

Dus misschien herinner je je nog wel de posts uit deze rubriek (3), over hoe "we" de lokale mensen wilden leren overschakelen van jagen op bijen naar telen van bijen? Of hoe dat ongeveer neerkwam op het verschil tussen jager-verzamelaars en landbouwers? En misschien  herinner je je nog wel dat "we" parallel daarmee heksentoeren uithaalden om dat lagere schooltje in leven te houden, dat de lokale ouders wel probeerden te onderhouden, maar zonder daar echt in te slagen?

In dat geval weet je ook nog dat we daar een jaar of wat geleden de aandacht van een ietwat grotere speler mee wisten te trekken, en dat het bereik van het schooltje raakte uitgebreid, en, veel belangrijker nog, werd gestart met de bouw van een heuse middelbare school, gericht op landbouwstudies. Ja, we zitten nu eenmaal dicht bij die Europese middeleeuwen, hé, voorlopig geen "Silicon Valley". Hoe dan ook, de gebouwen raken stilaan af en tegen januari kunnen de eerste studenten er in! Misschien moet ik het nog eens zeggen, we praten nu ook wel een beetje over het werk van die "ietwat grotere partner" (goede verstaander, half woord, cetera).

Maar toch... Ik heb altijd duidelijk gezegd dat ik durf opscheppen omdat ik er zelf geen verdienste aan heb, maar die paar vrijwilligers die daar met onze VZW toch maar de basis voor gelegd hebben, dat is toch een heel ander soort mensen dan ik. Ik zou zeggen, voor de bijhorende verhalen, over hoe je zoiets opzet in een wereld zonder fatsoenlijke wegen, zonder fatsoenlijke markten, met soms schaarse fondsen (had ik het al over middeleeuws Europa gehad?) stel ik voor dat je eens een kijkje op die nieuwsbrief neemt. De voortdurende ups en downs van het bijenverhaal... De opzet van nu ook een medische post; wat een verbetering in vergelijking met het subsistentietijdperk... En een serie foto's van de vorderingen met de gebouwen: het staat er allemaal in. En zo zien we letterlijk voor onze ogen gebeuren wat in Europa eeuwen heeft geduurd; het overschakelen van een subsistentieniveau op een veel productievere economie, waar anders dan de romantische kijk beweerde veel minder jacht op dieren en kaalkap van wouden voor nodig is, en waar mensen tenminste een toekomst voor hun kinderen beginnen te zien.

Natuurlijk eindigt de post met de subtiele hint dat er ook weer gespaard wordt voor een aantal nuttige dingen, zoals een waterpomp, installaties voor de recyclage van water of zonnebatterijen: als de lezer zich soms schuldig voelt over het feit dat hij voor al die briljante inzichten van Speels maar Serieus nooit ook maar één cent heeft moeten betalen, dan lijkt dit me wel een goed moment om daar iets aan te doen.

Het rekeningnummer staat er bij. Ikzelf krijg er geen cent van te zien. Maar ik weet wel dat die laatste mededeling volstrekt overbodig was.


----------------------------------------
(1) http://ape-assistance.net/files/2010/03/Nieuwsbrief-apas-nov-012.pdf
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2007/05/de-koek-vergroten-of-verdelen.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/search/label/Onze%20VZW

Geen opmerkingen: