zaterdag 15 december 2012

Maar wie zal het uitmesten (het Fortis debacle)?

"Fortis maskeerde impact crisis" kopt De Standaard (1). Volgens documenten wist de Fortis top veel meer over de aankomende verliezen dan ze vertelde aan de mensen die zouden intekenen op de kapitaalsverhoging, kort voor heel het boeltje, inclusief de kapitaalsverhoging, overkop ging.

Alleen al de verongelijkte gezichtjes waarmee de voormalige toppers - die nu eenmaal altijd gewoon waren aan "oui, monsieur le directeur" en "certainement, monsieur le directeur" en "tout de suite,  monsieur le directeur" - nu in verdenking gesteld worden zijn goud waard. Maar zullen er ook echte schuldigen worden aangewezen? Ten eerste, is ook maar iemand in staat in het kluwen van causaliteiten uit te maken wie iets heeft misdaan, en wat, en hoeveel? En aangenomen dat het zo is, zit er aan die maatschappelijke top van ons dan niet een zodanig grote verwevenheid met wat tot vandaag de machthebbers zijn, dat het allemaal wel moet op een sisser uitdraaien?

Let wel, in beide gevallen zijn de vragen niet bedoeld in de zin van "de vraag stellen is haar beantwoorden". In feite vind ik dat het allemaal nog verwonderlijk veel vervolg krijgt, en dat ik af en toe al een paar mensen aan het woord heb weten komen die temidden van de vele "moral hazards", derivaten, domino effecten en andere liquiditeitscrisissen wel leken te weten waar ze over praten. Misschien ben ik wel altijd veel te cynisch en neerbuigend geweest: de tijd zal het leren. Ik hoop het. Ik hoop dat ik het mis had. En ik wens de onderzoekers héél veel moed, doorzettingsvermogen en succes.

Misschien nog vlug meegeven dat één van de grootste obstakels om het allemaal eens flink uit te mesten ook de spontane volkswoede is die, overigens heel begrijpelijk (2), overal opwelt. Want het mag allemaal wel heel begrijpelijk zijn, maar als er eerst beslist wordt dat er ergens een paar topbankiers aan een paal moeten bengelen, en dat het er vervolgens niet meer toe doet wie eindigt als slachtoffer, dan hoeft het voor mij ook allemaal niet meer, en dan mag het establishment van mij ook zijn belangstelling verliezen.

Waarmee ik bij de vraag van de titel ben: maar wie zal het dan uitmesten? Wie zal de nodige kennis (3) koppelen aan neutraliteit, objectiviteit, onafhankelijkheid, en de macht om beslissingen te nemen en op te leggen? Het is heus niet mijn cynisme dat me dat doet vragen. Het is dat ik mijn hart vasthoudt als ik de problemen probeer onder ogen te zien.

--------------------------------
(1) http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121214_00403237
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/11/het-arco-slachtoffer-versus-de.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/10/nu-ook-iets-over-die-dexia-put-opties.html om maar een voorbeeldje te noemen

Geen opmerkingen: