maandag 12 mei 2014

Niet dat ze niet proberen, hoor...

In de nieuwste aflevering van het gesprek tussen de krokodil en de oeros (1), heeft ons molentje weer een toertje gedraaid, om op precies hetzelfde punt uit te komen. Wacht. Ik "copy and paste" gewoon:

BEGIN

Geachte heer,
 
Bedankt om nog eens een nieuwe poging te proberen. Dit lijkt me echter in het scherm terecht te komen waarover ik al eerder heb gemaild. Ik klik, dus, op “download de laatste versie” bij Windows...
 


en ik krijg...
 
 
Ik zie werkelijk niet waar of hoe ik “simpelweg de instructies op het scherm” zou kunnen “volgen”. Al wat ik kan doen is klikken op “bestand opslaan, en ik eindig weer in precies hetzelfde van de eerste screenshot. Dat was het punt waarop ik toch maar die eerste e-mail stuurden: op 4 mei.
 
From: ServiceDesk
Sent: Monday, May 12, 2014 10:27 AM
Subject: RE: TN 344687
 
Geachte,

Vooraleer u de EID kan gebruiken moet u onze software downloaden de “EID viewer”.
Als u deze geinstalleerd heeft kan u proberen om de kaart te lezen in dit programma.
Als dit lukt kan u proberen om aan te melden op de volgende site’s.

-          http://test.eid.belgium.be/
-          www.mybelgium.be

Met vriendelijke groeten,

EINDE

Nu, ik kan niet zeggen dat ze er niet mee bezig zijn. Ik kan niet zeggen dat ze me niet proberen goede raad te geven, met werkende url en al! Kijk, als ik nu echt had gewild een surrealistische conversate voeren, met die hopeloos gebruiksonvriendelijke overheid waarover we altijd zo veel horen: dan ging ik toch hopeloos de mist in? OK, ik denk niet dat hun eerste reflex is eens goed te lezen wat ik eigenlijk vraag en wat ik al verteld heb - maar toch...

Alleen... Ik twijfel er niet aan dat ik iets heel simpels over het hoofd zie, maar dat verandert er niets aan: dit is hoe het er voor mij uitziet, en ik ben heus niet de enige voor wie het er zo uitziet. En hey, het enige, werkelijk het enige dat ik vraag is dat ik een nieuwe token zou kunnen krijgen.

Op een week tijd hebben we een drietal mails uitgewisseld, en ik zit naar precies dezelfde schermen te kijken die me deden besluiten de conversatie aan te vatten. Ook vraag ik me af of die lange vragenlijst uit het eerste antwoord ook maar ergens voor nodig was. Een klein beetje is het toch wel wat ik er van verwacht had...

----------------------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2014/05/koen-versus-het-overheidsapparaat.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2014/05/the-battle-is-joined.html

8 opmerkingen:

Lieven zei

Niet dat ik mij wil bemoeien wanneer de professionals bezig zijn het probleem op te lossen maar heb je al eens geprobeerd de executable die je hebt opgeslagen ook uit te voeren? Afhankelijk van je security settings kan het zelfs nodig zijn die uit te voeren als Administrator.

Koen Robeys zei

Haha, ik weet *zeker* dat je dit vraagt omdat je in feite wil ontdekken hoe die professionals zich voelen! Hier gaan we, en nota bene, elk woord is serieus gemeend.

Wat is een "executable"? Heb ik die opgeslagen? Eerlijk, dan was het zonder dat ik er iets aan kon doen, en ik ben me nergens van bewust. Aangenomen dat ik inderdaad iets heb opgeslagen, hoe moet ik die dan uitvoeren?

En wat zouden mijn "security settings" zijn? Ja, ik weet wel een béétje, erg vaag, wat die term betekent, maar in welke toestand ze staan, hoe ik dat zou moeten weten, of waar ik er iets aan kan veranderen: beats me. En als ik op mijn eigen computer al geen "administrator" meer ben - aangenomen dat ik correct heb begrepen wat je eigenlijk bedoelt - dan weet ik het echt niet meer.

Maar oeps, in feite weet ik het nu al niet meer, natuurlijk. Maar dat is dan ook het punt! Het gaat er heus niet om te tonen hoe erg mijn geval is. Mijn punt is wel dat er volgens mij nog heel veel meer van dit soort gevallen zijn.

Want geloof me - zie al die pogingen die ik doe - ik wil echt heel graag dat token en die eid gebruiken, hoor, ik vul er al een paar jaar mijn belastingen mee in. Alleen, ik wil er niets eerst een computercursus voor moeten volgen, zelfs niet voor dummies. IK WIL ALLEEN MAAR EEN NIEUWE TOKEN? MOET DAT NU ZO MOEILIJK ZIJN???

Echt, al mijn sympathie ligt in feite bij die professionals: je zal maar mij aan de lijn hebben. Maar mensen zoals ik bestaan nu eenmaal echt.

Lieven zei

Ik begin mij te herinneren waarom er op het werk 3 lagen zijn tussen mij en eindgebruikers :)

In je tweede screenshot heb je enkel de keuze tussen bestand opslaan en annuleren. Als je maar 1 zet kunt doen, doe je die. Dus neem ik aan dat je dat bestand ergens hebt opgeslagen. Het heet eId-QuickInstaller-407....exe.

Dat bestand is een computer programma, een uitvoerbaar bestand of een executable. Het heeft zelfs het file type "exe". Je kunt het uitvoeren door te dubbelklikken op het ikoontje dat je er in je filemanager gaat voor zien.

Koen Robeys zei

De harde waarheid is dat er waarschijnlijk nog veel méér lagen nodig zijn... Maar je hebt me iets doen inzien: een "ah ja" erlebnis, zeg maar. Niet alleen is er dus ergens, ooit, eens, iets gedownload, maar nu moet ik daar (waarschijnlijk) iets mee doen ook.

Aaaahhhhh, nuuuu zie ik dat je vorige postje ook nog met, laten zeggen: "milde ironie" begon! Kan je je inbeelden hoe die professionals zich stilaan voelen...

Soit. Ik kan dat ding terug vinden in mijn "file manager". Alleen, ik werk met een recente versie van Windows (tot recent werkte ik met dat ding waarvan ineens iedereen panikeerde, dus nieuwe computer, je ziet het voor je. Ik denk dat ik *vroeger* misschien een "file manager" had kunnen vinden, maar in dit nieuw systeem...?

Trouwens, hoe heet dat in het Nederland, een "filemanager" (ik heb al wat zitten zoeken, hoor, je kan je niet inbeelden wat ik allemaal al gevonden heb; maar géén filemanager")?

OK, Lieven, om te beginnen heel erg bedankt dat je er al even over hebt nagedacht op mijn niveau. Mocht je het zien zitten om van hieruit de volgende stap te helpen zetten... Wie weet kan ik dan nog eens de professionals contacteren met de mededeling dat ik alweer zoveel verder zit...?

En wie weet, misschien, blijkt het in dit universum wel mogelijk om een nieuw token aan te vragen zonder dat een toch niet zo heel abnormaal mens daar ettelijke weken moet op zoeken.

Lieven zei

Een alternatief is dat je het gewoon nog eens downloadt en opslaat op je desktop (Bureaublad). Dan zou je het moeten terugvinden op je achtergrond.

De filemanager (bestandsbeheerder) in Windows heet Windows Exporer (Verkenner), niet te verwarren met de browser Internet Explorer.

http://www.wikihow.com/Open-Windows-Explorer

maakt er zelfs tekeningetjes bij :)

Koen Robeys zei

OK, ik durf het bijna niet toegeven, maar dank zij jou heb ik nu gevonden...

eID-QuickInstaller-407-7453-signed_tcm227-246722

... door in de plaats die je me met dat tekeningetje hebt doen vinden één na één alle folders te openen, tot ik er (gelukkig al snel) één vond die "downloads" heet.

En daar stond dus deze als laatste van een hele rij - haja, want ik had al al die mails uitgewisseld en was daar telkens weer op gebotst.

Soit. Ik zie géén "exe" staan. Kijk ik op de verkeerde plaats? Negeren? Verder zoeken? En als ik het vind, wat doe ik dan? Klikken? Andere...?

Sommige onderdelen van het universum zijn gewoon niet voor mij gemaakt.

Lieven zei

Om mensen zoals jij niet te verwarren tonen recentere versies van de verkenner geen file extensies meer :) Dus je gaat "exe" niet zien.

Je double-clicket op een van de eid-Quick-.... thingies en laat hem zijn gang gaan.

Koen Robeys zei

Het heeft gewerkt! Heel erg bedankt, hoewel ik niet veel meer kan doen als tegenprestatie dan je een gratis abonnement op Speels maar Serieus aanbieden. Mocht je denken dat ik je in één of ander onderwerp iets kan vertellen...

De kaartlezer is dus geïnstalleerd, ik zal vanavond nog eens proberen hoe ver ik geraak met het aanvragen van een nieuw token. I wish me good luck.