zaterdag 31 mei 2014

Een Efteling ervaring

Nee, deze keer geen sprookje van "het meisje met de zwavelstokjes" (1), en dus geen meelevende tante Inge en flauwe uitvluchten. Maar wel paardenmolens! Het was zo'n existentiëel moment, dat tot stand kwam na een hele dag buitenlucht, zonneschijn, frietjes met dikke saus en spelende en ravottende kindjes. Traditioneel was mijn broer er met zijn drie leeftijdgenootjes van die van ons er ook bij, en het was weer allemaal zo mooi geweest en meegevallen en vertederend: je kent dat.

En naar het einde begaf de hele bende zich naar iets dat voor kleutertjes nog "te eng" was en dus eindigde papa even later in een loepzuivere echo aan drie jaar geleden met kleuter Simon op de paardenmolen. Je voelt wel dat zo'n senior kleuter dat al niet meer hetzelfde vindt als destijds, maar desondanks holde hij nog steeds na elke beurt meteen weer naar het aanschuivende rijtje, en aangezien daar op dat latere uur niet veel volk was draaide hij onafgebroken mee.

Maar ik moest wel elke keer mee. En zo, tijdens één van die toch wel een beetje onwezenlijke Mary Poppins momenten (zittend op de op en neergaande paarden, bijhorende "muziek", de geur van smoutebollen in de ondergaande zon onder de lentegroene bomen...) drongen zich opeens die scènes uit de boeken en filmpjes over het oostfront (!) op, ijzige koude, luizen en gevechten, maanden en jaren lang, en af en toe komt een flard in ze op, een melodietje dat door hun hoofd speelt, een geur zoals van vroeger: hé, in feite bestaat er nog zoiets als een normale wereld; wat is dat lang geleden, kan je je dàt inbeelden, dat een papa misschien wel in de lentezon met zijn zoon op een paardenmolen kan zitten?

Nee, als je denkt dat je je om mij als "filosoof" bezorgd moet maken, omdat het bij mijn taken en plichten hoort me ter pretparke te begeven...

-----------------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/07/over-zwavelstokjes-en-paardenmolens.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2010/05/het-meisje-met-de-zwavelstokjes.html

Geen opmerkingen: