woensdag 12 december 2007

België, uitgelegd aan de Franstaligen.

Een (VZIW) anonieme auteur heeft een tekst geschreven "België uitgelegd aan de Fransen". Het is de tweede post op de volgende url:

http://forums.lesoir.be/index.php?act=Print&client=printer&f=83&t=4122

De auteur verbaast zich over de Vlamingen zoals de Vlamingen zich verbazen over de Franstaligen. Nu moet ik zeggen dat hij zijn ergernis niet echt kan verbergen, maar toch probeert een béétje kalm te blijven. Zo maakt hij al vlug een punt waarover ik ooit tegen een opgewonden Vlaming heb gezegd: "en als je nu zelf aan de andere kant was geboren - hoe zou je er dan tegenaan gekeken hebben?". Eerlijk gezegd was ik zelf verbaasd over hoe stil het werd toen mijn opgewonden Vlaming toch eens begon na te denken.

Nu, het feit dat iemand een punt maakt betekent niet noodzakelijk dat je niet zelf ook een punt kan hebben. Laat me met zijn punt beginnen. Stel je dus een streek voor waar de de taalgroep die 80% van de bevolking uitmaakt geen middelbaar onderwijs in de eigen taal kan krijgen, dat het onderwijs dat er is wordt geregeld vanuit de andere taalgroep en dat de verkiezingen georganiseerd moeten worden in de minderheidstaal (etc etc)... En dat voor inwoners die daar leven sinds twee, drie (...) tot vijf generaties!

Ziet er wat vreemd uit, nietwaar?

Nu moet je bedenken dat in dat punt ook het antwoord op zijn punt zit. Ze zijn daar dus al twee, en drie, en zelfs vijf generaties. De opgewonden Vlaming kalmeert zelfs als je hem vraagt hoe hij dat zou bekijken als hij zelf een Franstalige Belg was! Maar in mijn omgeving woont ook een heel kalme Vlaming, in Hombeek, één gemeente zuidelijk van mijn eigen Mechelen. En die gaat wel eens winkelen, nog een gemeente zuidelijker in Zemst, en hij vertelt me dat hij er steeds vaker Frans hoort.

Ik neem aan dat we daarmee over "de eerste generatie" praten? In "de tweede" zal dat nog vaker gebeuren? Bij "de derde" is twintig percent van Zemst Franstalig, bij "de vierde" is het vijftig percent en bij "de vijfde" 80 percent, en vragen ze zich verbaasd af waarom de Vlamingen weigeren om Franstalige verkiezingen te organizeren? Laat staan Zemst aan Brussel aan te hechten?

We zijn bij een punt dat ik eerder heb gemaakt (1). Eén van de twee dingen (nuance! Dat is dus honderd percent mijn opinie!) die de Vlamingen willen is nu juist dat dit spel van zoveel generaties die zich vertalen in een "fait accompli" kan ophouden. De gekalmeerde Vlaming uit de rand leek in te zien dat het niet zo redelijk is om het proces weer om te willen draaien, maar de geïrriteerde Vlaming uit Zemst vindt niet dat het verder moet gaan. En hoewel het niet de eerste keer is dat dat punt gemaakt is, de laatste tientallen jaren, lijkt het er op dat er in de praktijk niet zoveel van in huis komt.

Omdat ik met de beste wil van de wereld niet kan zien waarom dat Vlaams idee onredelijk is, blijf ik toch maar begrip hebben voor mensen die denken in termen van "als dat binnen België niet kan, dan is België misschien het probleem". En ook, "als je de Belgische tango met twee wil dansen, dan zal dat punt toch echt oplossing moeten vinden".

Met dat in het achterhoofd kan ik ook ingaan op de gevoelens van "alarm" die de auteur voelt wanneer hij ziet hoe het "cordon sanitaire" - en dat was tenslotte tegen collaborateurs gericht; tegen neo-nazis zoals hij ze verschillende keren noemt - doorbroken raakt. Nu spannen de Vlamingen dus samen met de neo-nazis om die 80% ook nog de kans te ontnemen om op politici van hun eigen taal te stemmen!

Ik voel dat het moment gekomen is om rustig op mijn beurt enkele punten op tafel te leggen - en ik spreek als iemand die je nooit op enige sympathie voor het VB hebt kunnen betrappen.

Eén van de redenen waarom de "neo-nazis" in Vlaanderen zo sterk zijn is juist dat "cordon sanitaire" dat hen, in tegenstelling tot andere landen waar het niet bestond, slapend rijk heeft gemaakt. Zo bezien zou het misschien niet zo'n slecht idee zijn om de mot de kans te geven zich aan de vlam van de macht te verbranden? Maar dat mocht niet van de PS (een term die ik overigens in de tekst moet over het hoofd gezien hebben, want anders zou hij er niet eens in staan!). En nu voelen veel Vlamingen zich met dat sterke VB even hard in de gebakken peren zitten als de auteur van de tekst...

Een tweede reden waarom de "neo-nazis" zo sterk staan is een groot gevoel van frustratie bij de Vlamingen omdat uitgerekend die verzuchting over verfransing door de Franstaligen al die decennia zo werd weggelachen. Gezien onze unieke (en dit is sarcastisch bedoeld! Aan ons eigen adres!) track-reccord met het "cordon sanitaire" kan je toch voelen dat de Vlamingen eigenlijk veel liever helemaal niet dat cordon hadden doorbroken? Alleen, wat doe je als je enkele decennia lang probeert een punt te maken en je telkens in je gezicht wordt uitgelachen? Ik kan me natuurlijk vergissen, maar... Ik denk dat als Franstaligen zich werkelijk zorgen maken over al dan niet neonazistische partijen die separatist zijn, ze altijd kunnen beginnen met het probleem dat ik hier aanstip serieus te nemen.

Nu, de auteur probeerde evenwichtig te blijven: het Vlaams is in het verleden zeer slecht behandeld geweest, en het "et pour les flamands la même chose" komt ook aan bod, maar toch, "dat was toch allemaal 100 jaar geleden". Alleen, de collaboratie, die nvdr tenslotte nog maar 70 jaar geleden is wordt er meteen ook maar aan geplakt: En zo krijgen we een lange lijst klachten van hoe de Vlaamse politici samenwerken met die "neonazis" van daarnet, alsook de "fascisten".

Waarmee ik het gevoel krijg dat de auteur, evenwichtig als hij wilde zijn, toch een hoop scheldpartijen dumpt op de plaats waar hij zich had kunnen afvragen waarom die Vlamingen zich zo gedragen, en dus ook in welke mate dit werkelijk "neo-nazistische" tendenzen vertegenwoordigt.

Hoewel - de auteur moet zich al die dingen van mij niet afvragen. Als hij werkelijk niet met (al dan niet ingebeelde) neonazis kan leven, en wij niet inzien wat er onredelijk is aan onze verzuchtingen - dan is misschien het moment gekomen om inderdaad te concluderen dat we beter uit elkaar gaan? Terwijl peilingen aangeven dat voor een meerderheid van de Vlamingen een scheiding niet moet, en de auteur misschien wel kan rekening houden met onze problemen -zodat het helemaal niet zo ver hoeft te komen?

De auteur voelt zich duidelijk slecht bij het idee dat in een land 60% van de bevolking (de Vlamingen) beslissingen willen doordrijven die ook de 40% aanbelangen, maar dan unilateraal. Ik denk dat hij dat mag zeggen. Ik denk dat we daar rekening mee kunnen, en moeten, en zelfs willen houden. Is het echter onredelijk erbij te zeggen dat dat "willen rekening houden" niet zover gaat dat integendeel de 40% eenzijdig kunnen zeggen hoe het kader er voor de 60% moet uitzien?

Ik heb mijn opinie daar al eerder over gegeven - nu ja, beter gezegd, ik heb al eerder verslag gedaan over de worsteling die ik daarbij voel (2). We hebben, dus, als Vlamingen, en dit 100% "in mijn opinie", twee problemen:

1. Cultureel hebben we veel meer problemen met het "ze wonen er al vijf generaties" dan een vlugge blik zou doen vermoeden - en daar zal een toekomstig België rekening mee moeten houden.
2. Economisch hebben we veel problemen met het betalen van sociale zekerheid aan mensen die "structureel werkloos" zijn, omdat de taalbarrière "te groot" is om de vele jobaanbiedingen in vlaanderen te komen invullen, zodat we dan maar Polen laten overkomen.

Ikzelf voel me geneigd om het tweede zwaarder te laten doorwegen dan het eerste. Maar eerlijk gezegd doet al dat geroep over "neo-nazis" me alleen maar meer nadenken over het eerste punt, en maakt het alleen maar dat ik er meer begrip voor ga krijgen.

De vraag is natuurlijk of we dat soort punten aan de overkant van de discussie zullen krijgen. Ik heb alvast de Franstalige tekst van de auteur die "België aan de Fransen uitlegt" gelezen, begrepen en er over nagedacht. Benieuwd hoeveel Franstaligen zich in staat zullen voelen hetzelfde te doen met Nederlandstalige teksten als die van mij.

En die vraag zegt toch ook iets over waar het eigenlijk om gaat, nietwaar?

------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/11/de-betoging-voor-belgi-is-goed-nieuws.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/08/het-communautaire-of-het-economische.html

Geen opmerkingen: