maandag 3 december 2007

Clinton daalt in de peilingen

Je zou het haast vergeten, maar de Amerikaanse presidentsverkiezingen liggen nog altijd heel ver weg. Zo vroeg zijn ze deze keer van start gegaan met de campagne, dat je de indruk hebt dat ze al in een vergevorderd stadium zijn. En toch: herinner je december van vier jaar geleden. Dean ging de Democratische nominatie binnenhalen! Zijn momentum was onstopbaar!

Gevolgd door een haast onmiddellijk wegdeemsteren van bij de eerste voorverkiezingen, en na de nodige schermutselingen werd het Kerry, in december afgeschreven zoals ik pakweg McCain zou afschrijven.

Het fascinerende van dat soort toestanden is hoe de dwergen van vandaag de grote namen van binnen enkele maanden zullen zijn, wanneer ze tegen de verwachtingen in toch nog belangrijk worden.

Bij de Republiekeinen is er eindelijk een naam die uit de onbekende regionen een boel aandacht weet op te eisen. Huckabee ligt zowaar op kop in de peilingen van Iowa, de eerste staat om met een soort resultaat te komen. Ik heb er nog niet veel van gezien, dus hij lijkt ook nog altijd op een "dwerg", maar je mag er donder op zeggen dat als hij de nominatie binnenhaalt, we hem allemaal als een belangwekkende kandidaat zullen zien. Zoals elk van de anderen, natuurlijk. Dat is de grap; dat in december voor het jaar waarin ze verkozen werden Bill Clinton of Jimmy Carter er uitzagen als het voormenu, de opwarming voor wanneer de serieuze kandidaten zich gingen warmlopen.

Als het er bij de Democraten aan toe gaat zoals vier jaar geleden, dan staat Clinton op het punt weg te deemsteren. Dat is tensminste wat de peilingen suggereren. Nu is het nog altijd zo dat dat gewoon noodzakelijk is, want eigenlijk vechten de andere Democraten voor hun overleving. Hillary lag zo ver op kop, dat als ze niks uit hun hoed toveren ze er meteen een kruis over kunnen maken. Maar nu lijkt daar toch schot in te komen, en de voorsprong van Clinton slinkt weg. Het lijkt er wel op dat er geen nieuwe namen tevoorschijn komen, dus dat de tegenkandidaten Obama of Edwards zullen blijven.

Maar toch. Vier jaar geleden was Kerry dood en begraven - om maar te zeggen dat er nog veel gebeurt tijdens die voorverkiezingen. Het is dat wat we vergeten, omdat de campagnes al zo lang bezig zijn, maar het is toch wel zo. Ik hoop het ook een beetje, want hoewel ik zeker niet tegen een Hillary als president zou zijn, mag elke serieuze kandidaat, uit beide partijen het halen. Het belangrijkste is dat het een persoonlijkheid zal zijn. Washington zal zeker nog wel een generatie de hoofdstad van de planeet zijn. De post is te belangrijk om aan narren over te laten.

Geen opmerkingen: