zaterdag 3 januari 2009

Commentaar- en andere problemen

Natuurlijk wens ik iedereen - zelfs wie niet Speels maar Serieus leest - een uitstekend 2,009; dat wil zeggen, nog beter dan 2,008.

Voor de tweede keer liet een lezer me weten dat hij geen commentaren kon posten. Desgevraagd kwam het er op neer dat alle schermen openden zoals het moest, maar als hij iets intypte en op "send" duwde gebeurde er niets.

Ineens schiet me te binnen dat ik enkele weken geleden één en ander aan het uiterlijk van het blog had veranderd, en dat daar ook iets met commentaren bij was. Natuurlijk weet ik al lang niet meer wat dat was: ik ben toch zeker een zichzelf respecterende computeranalfabeet?

Maar in Blogger kan er veel. Ik ben dus naar de plaats gegaan waar ik iets aan die commentaren kan veranderen, ik heb daar willekeurig ook werkelijk iets aan veranderd (wat goed genoeg is voor natuurlijke selectie is goed genoeg voor mij...) en ik hoop er het beste van. De speurneuzen onder de lezers kunnen mijn email adres uit deze site ontcijferen, en mochten er nog altijd problemen zijn: laat iets weten. Bij mij werkte alles normaal.

Nog even meegeven dat december een zwakke maand was voor Speels maar Serieus. Ik hoop dat het aan de maand (december, examens, vakanties, drukte...) ligt, maar besef dat de oude foutjes (te veel, te lang, te moeilijk en te luid) niet echt verbeteren. Wel, ik heb van bij het begin gezegd, als ik een populair blog wilde weet ik precies wat ik moet doen. Elke dag luidkeels en met rollende ogen wijzen op het gevaar van de Islam, en succes is verzekerd. En tegenwoordig ook tekstjes schrijven in termen van "de bankiers hebben het gedaan", natuurlijk.

Verder merk ik dat de url's die ik altijd met copy and paste plaats van de ene dag op de andere geen klikbare sequenties meer opleveren. Ik heb geen flauw idee wat er aan de hand is - misschien vertelt iemand me dat wel eens, en kan ik er iets aan doen...

Tenslotte lijken de kwoteringen niet meer zo goed te werken. Behalve dat er misschien ook technische problemen zijn zie ik symptomen dat het systeem zoals ik het voorstelde (1) niet echt meer gevolgd wordt. Zo heeft iemand een postje over kleuter Sarah en peuter Thomas "dom" genoemd. Nu weet ik heel goed dat er mensen zijn - ze vertellen me dat immers zelf - die deze posts gewoon overslaan. Maar dat is niet waar de kwotering "dom" voor dient. Die dient wel om aan te geven dat de fouten die er in staan zo groot zijn dat een mens niet meer weet waar hij eraan moet beginnen.

Op die reden kan ik de kwotering "dom" bij de post "Deflatie, een Probleem" (2) moeilijk serieus nemen. Het heeft iets grappig dat je aan de laatste zin van die post kan zien dat ik het wel een beetje verwachtte. We weten dat een politiek standpunt zijn uiterste best doet om zichzelf een air van objectiviteit te geven (en laten we eerlijk zijn, op zich is dat iets dat we allemaal doen), door eerst zijn religieus dogma af te kondigen; in casu dat elke vorm van overheidsoptreden fout is, en vervolgens alle argumenten daaraan aan te passen. Mag ik even raden dat de persoon die de kwotering in kwestie plaatste dat vanuit die hoek gedaan heeft - de hoek waarin het deflatie probleem absoluut moet weggepraat worden, omdat je anders niet kan vermijden dat overheidsoptreden bij geldschepping wel eens gewoon een middel temidden van de andere kan zijn? Geef het eens toe?

Terwijl die laatste zin al opmerkte: hier hebben we dat nu eens in simpele bewoordingen naverteld, en tegelijk krijgen we te zien dat het precies het standpunt van de laatste nobelprijswinnaar economie is: dus zo verschrikkelijk op het niveau van "zo vol fouten dat een mens niet weet waar hij moet beginnen" zal het wel niet geweest zijn, zeker?

Tenzij, natuurlijk, je het soort standpunten inneemt waarmee per definitie iedereen, inclusief de nobelprijswinnaars, "er" niets van begrepen hebben" als ze dingen zeggen die in tegenspraak zijn met het dogma.

Ik kan me vergissen, natuurlijk. De persoon die de post "dom" noemde kan iemand zijn die het inderdaad beter weet, en dat alleen maar signaleerde zonder te willen/kunnen uitleggen waarom: ook nobelprijswinnaars economie maken teveel fouten om te weten waar hij moest beginnen. Maar tot nader order deed het me nogal aan de creationisten denken.

----------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/11/een-nieuwe-feature.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/11/deflatie-een-probleem.html

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Een oplossing voor die technische problemen heb ik niet meteen, maar die ligt vermoedelijk in de richting van CSS-code in je Blogger template, dat zijn die dingen in de code die er zo uitzien:

blockquote { text-indent: 3em; }

Probeer eens om bovenstaand regeltje eens in te plakken op het einde van het css-gedeelte in het head-gedeelte van de html? Dat zou ervoor zorgen dat citaten geïndenteerd worden.

Als de wijziging aan de layout erop neerkomt dat de tekst breder is geworden, dan vind ik dit wel een vooruitgang en een verbetering.

Mag ik verder opmerken dat "kwotering" mij een slechte vertaling lijkt van "quote" en dat men in het Nederlands van een "citaat" spreekt?

En dat in een andere post "amateur journalistiek" de Engelse gewoonte om samenstellingen los van elkaar te schrijven overneemt, terwijl in het Nederlands samenstellingen aan elkaar worden geschreven?

Verder ligt mij al een paar jaar volgende brandende vraag op de lippen: waarom is Koen de enige in het Nederlandse taalgebied die in jaartallen niet alleen de duizendtallen scheidt van de rest van het getal, maar dat bovendien ook nog doet met een komma in plaats van met een punt? Deze vraag is tweeledig: de scheiding, en de komma.

Toch een voorspoedig 2009 toegewenst! ;-)

Koen Robeys zei

Goed te zien dat er toch iemand kan (en wil) reageren. Misschien heeft het wel gewerkt!

Verder weet ik niet of ik de betekenis van "indenteren" goed begrijp: in mijn opinie gaat dat over de plaats waar de tekst verschijnt op een blad, terwijl mijn probleem is dat ik geen klikbare url's meer krijg - toch niet op mijn scherm. Maar misschien begrijp ik dit verkeerd? In ieder geval, het enige wat ik aan "template" kan vinden is een enorme lap tekst waar Chinees simpel bij lijkt, en waar het woord "blockquote" niet onmiddellijk in te vinden is. Neem me niet kwalijk dat ik er veiligheidshalve maar niet aan pruts...

"Kwotering" betekent hier geen "citaat" maar de score die de lezer onderaan een post kan ingeven, die variëert tussen "dom" en "briljant" (nog geen "briljante" posts geregistreerd, zover :-) dus dat lijkt me toch wel juist.

Tja en die woorden en cijfers die ik splits - dat is allemaal niet het gevolg van een bewuste beslissing, misschien vind ik het gewoon te lang en te onoverzichtelijk. In mijn geval moet je alle maatregelen tegen lange en onoverzichtelijke teksten nemen die je maar kan verzinnen...

Luc Van Braekel zei

Ah OK, blijkbaar had ik van sommige zaken in jouw artikel, zoals die "kwotering", nog minder begrepen dan jij van die HTML-code ;-)

Anoniem zei

Vooreerst beste wensen,
Ten tweede, laat u niet ontmoedigen door technische mankementen of niet aandachtige lezers,
Ten derde, het is enkel de jezuïeten gegund de 'schoonheid' van een redenering onafhankelijk van zijn inhoudelijke boodschap te kunnen kwoteren !

Succes nog,

Tonny