vrijdag 11 juni 2010

Precies een jaar geleden... (Politiek, België)

Vandaag is het Frère die oproept om toch nog eens na te denken over die "splitsing" van het land. Het wordt stilaan een lange rij. De NVA zal volgens de peilingen de grootste partij worden, deze zondag, en heel België staat op zijn kop. Het merkwaardige is dat hier op 11 juni 2,009 (dus precies een jaar geleden) een post verscheen (1) over hoe de NVA "een monsterscore had behaald". Dat had allemaal heel nadrukkelijk in de kaarten gezeten, heb ik er bij geschreven, gegeven het politiek immobilisme van na de vorige verkiezing. En daarmee zijn we dan bij de verkiezing van juni 2,007. Nu begrijp ik dat je als lezer wel wat beters te doen hebt, maar als ik zo eens mijn postjes uit die periode bekijk (2), dan stond het ook daar al heel netjes beschreven.

Je moet altijd goed voor ogen houden dat een groot deel, een héél groot deel van de Vlamingen, in peilingen verklaart dat ze helemààl niet voor de splitsing van België zijn. En dus vragen allerlei mensen zich onder veel handengewring af waarom ze dan zo massaal op VB of LDD stemmen - om van de NVA nog te zwijgen.

Maar die vraag is niet alleen een vraag waarop het antwoord in grote letters op Speels maar Serieus staat. Het is vooral een vraag waarop het antwoord al drie jaar op Speels maar Serieus staat. Namelijk vind je daar een hele reeks posts waarin staat dat de Vlamingen proberen een heel groot signaal uit te sturen, en dat ze dat proberen omdat ze de indruk hebben dat alle eerdere pogingen om iets te laten opvangen zijn afgegleden als water van een eend. En dus was Bart De Wever de sensatie van de verkiezing van 2,007 waarna er helemaal niets gebeurde, zodat je de "monsterscore van de NVA" zelfs op mijn niveau kon zien aankomen, en de NVA haalde een monsterscore, en er gebeurde wéér helemaal niets...

... en nu buitelen ze over mekaar van haast om te zeggen wie de schuld draagt aan het feit dat de NVA van een vergruizelende scherf van de Volksunie getransformeerd is tot veruit de grootste partij van Vlaanderen.

En ze blijven zichzelf serieus nemen, hé. Het establishment graaft zich nu drie volle jaren in tot het punt dat een politieker er de bijnaam "madam non" aan overgehouden heeft, en als overmorgen de NVA haar monsterscore verdubbelt, dan zullen ze weer geen flauw idee hebben van waar ze het toch allemaal aan te danken hebben.

Pot - sier - lijk.

---------------------------------
UPDATE zondag 13.33 uur. Als je ziet hoe de NVA haar overwinning haalt ten koste van de liberale partijen VLD en LDD, dan kan je wellicht zeggen dat er "binnen het rechtse kamp" een verschuiving van stemmen plaatsvond, van "de economie" naar "het communautaire". Ik vind dat jammer: het voelt een beetje aan als discussies over iconen terwijl de Turken voor de poort staan. Maar zoals je hierboven hebt gezien, en ook bij eerdere gelegenheden, ik kan een gevoel van "verdiende loon" niet onderdrukken...

---------------------------------
Update 17.49 uur. Ik zie dat Charles Picqué "zich zorgen maakt over het resultaat van de NVA". Op gevaar een tikje herhalend over te komen: het was drie jaar geleden dat meneer Picqué zich daarover zorgen had moeten maken. Maar toen verkozen de Picqués van deze wereld "het Franstalig front" met mensen als "madam non". De vraag is niet zozeer of hij zich zorgen maakt, maar wel of hij iets heeft bijgeleerd.

---------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/06/communautaire-struisvogelpolitiek.html
(2) je vindt ze desgewenst onder de "tag" politiek (België), maar wel naar 2,007 scrollen:
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/search/label/politiek%20%28Belgi%C3%AB%29

2 opmerkingen:

Dieter Verhofstadt zei

Als je meer trafiek wil genereren op je blog moet je absoluut de tips eens lezen van Yaro Starak, de überblogger.

Koen Robeys zei

De vraag is natuurlijk: WIL ik meer trafiek genereren? Kijk wat er gebeurt met de blogs waar veel trafiek is; een overspoeling met nonsens.

Vaak als ik tips lees heb ik het gevoel dat ik het liever op mijn manier doe, dan gelezen worden om wat ik niet ben.