vrijdag 2 maart 2007

De Evolutionaire Atlas

Gisteren was er een boek in het nieuws: “Atlas of Creationism”. Ik had er al van gehoord via een blog dat alleen maar over evolutie gaat, en niet zelden over het creationisme:

http://evolutie.blog.com

Nu heb ik op usenet mijn sporen met het creationisme ruim verdiend, en sinds de geboorte van baby (intussen peuter) Sarah heb ik er ook niet meer de tijd voor over. Maar gisteren in het nieuws klonk iets waar ik de rest van de dag liep over te piekeren. Als ik de nieuwsdienst mag geloven blijkt de boodschap van het boek nogal achteraan: het kwaad in de wereld zou voortkomen uit het Darwinisme.

Hmmmm. Laat ik dat even aannemen als stelling. En ik denk te weten dat de auteur een Turkse Moslim is. In die omstandigheden gaat de hobbyfilosoof met belangstelling voor geschiedenis die ik ben meteen aan het werk. We nemen de theorie, we proberen die te confronteren met de historische feiten, en we zien waar we uitkomen.

Eerst even een kader. Na de dood van Mohammed verspreidde de Islam zich verrassend snel over grote delen van de bekende wereld, en in de zevende eeuw waren de gebieden die wij vandaag Israel noemen veroverd. In de elfde eeuw begon het in Europa serieus te pruttelen, en klonk de nood aan de bevrijding van “het Heilig Land”. Men voelt onmiddellijk dat er tussen de werkelijke reden voor de resulterende oorlog, en die officiële reden (die bevrijding, dus) een nogal grote kloof gaapt. Het Heilig Land was immers al vier eeuwen bezet, dus het is moeilijk om daar die plotse hoogdringendheid van in te zien.

Veel dringender dan de bezetting van Palestina door de Arabieren (400 jaar daarvoor) waren echter de invallen in het Byzantijnse Rijk door de Turken. Dat waren nog niet de Ottomanen die een half millennium later Constantinopel innamen, maar de toenmalige Seldjoeken knabbelden ook al grote stukken (van wat zo later Turkije werd) van de Byzantijnen af. Die riepen de hulp in van hun primitieve (maar zeer krijgshaftige) neven uit het Westen, en om die uit hun kot te krijgen veranderde de missie maar vlug in “de bevrijding van het Heilig Land”.

En oorlog kwam over het land, en niet alleen de Seldjoeken hadden het onder de Kruisvaarders zwaar te verduren. En mijn vraag aan die Turkse moslim, die stelt dat het kwaad in de wereld afkomstig is van de evolutietheorie, is als volgt. Ten eerste, zijn de wreedheden die Turkse en andere Islamitische volkeren ondergingen goede voorbeelden van “het kwaad”? Zo neen, dan wil ik graag verder enkele details opzoeken. Zo ja, denk je dat dat kwaad, aangericht door de Krsuivaarders in de elfde eeuw, zonder de evolutietheorie – die tenslotte maar dateert van acht eeuwen nadien – niet zou zijn gebeurd?

Ach, ik zei het al, ik heb hier niet echt meer tijd voor. Af en toe borrelt het nog eens op, meer uit nostalgie dan iets anders. Als ik al mijn debatten met creationisten uitschreef - ik denk dat het duizenden bladzijden Word zou beslaan. En dikwijls nog zeer grappig ook! (Remember de poedels (1)?) Maar hier zullen we het maar beperken tot dat ene vraagje. De Kruisvaarders, dus, kreeg je maar zo ver dat ze slachtingen gingen aanrichten indien je ze verhaaltjes over hun Heilig Land wijsmaakte. Wat precies heeft dat met de theorie van Darwin te maken?

Wel?

--------------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/12/socratische-dialoog-met-poedels.html

Geen opmerkingen: