zaterdag 12 november 2011

De "zeven percent fetish"?

Italië haalt opgelucht adem, lees ik in de krant, de rente zakt weer onder de zeven percent (voor zolang het duurt, nvdr). Ongerustheid in Slovenië: de rente is er boven de 7% gestegen. En ja, in Griekenland is "het" allemaal pas begonnen toen de rente boven de 7% stond.

Uim, ik weet niet zoveel van staatseconomie, dus ik kan dit totaal mis hebben. Maar is die "zeven percent" om één of andere reden een absolute waarde, zoals de lichtsnelheid, of nul graden Kelvin? Het is toch nog niet zo lang geleden dat allerlei staten, waaronder Italië veel meer dan Duitsland, en veel meerr dan zeven percent betaalden? En moeten we dat niet beoordelen in termen van veel meer factoren ("complexe wetenschappen", zoiets?) zoals schuldgraad over BNP, gemiddelde looptijd van bestaande schuld, gezondheid van de onderliggende economie, groei, werkloosheid, inflatie, en wie weet welke vele andere?

Ik weet het echt niet. Maar ik vermoed dat we ons op dit moment veel teveel op een fetish aan het blind staren zijn. Corrigeer me als ik het mis heb.

2 opmerkingen:

Felix zei

7% op zich is idd niet relevant en is abstract beschouwd wellicht een fetish. Maar die fetish lijkt mij slechts een vereenvoudigde vertaling van iets wat wel relevant is: een indruk- en onrustwekkend renteverschil op overheidsobligaties tussen landen met dezelfde munt. Zonder pomp loopt water nog altijd naar beneden, en de EFSF-pomp lijkt niet te werken.

Felix zei

'Economie is een complexe wetenschap' kan ook een passepartout-antwoord worden.