Het blog met de zeer toepasselijke naam Errare Humanum est (missen is menselijk) (1) maakt melding van een missing van de krant De Standaard. Die hebben blijkbaar een (of meerdere) biljoen verward met een miljard. Dat gaat zo met vertalingen. "A billion" in het Amerikaans is geen biljoen, maar wel een miljard in het Nederlands.
En blogger Raf is niet zo tevreden over het feit dat de krant de vergissing niet rechtzet. Vinden ze het niet belangrijk genoeg, lijkt hij zich af te vragen. Het ging tenslotte over geld; over de kosten die zouden kunnen samenhangen met klimaatwijzinging. Komen enkele nullen er niet op aan?
Laten we proberen het visueel voor te stellen. Zeg dat een biljet van 1,000 euro één tiende millimeter dik is. Dus, in biljetten van 1,000 euro...
10,000 euro is een millimeter dik,
100,000 euro is een centimeter dik,
1,000,000 euro is een decimeter dik,
(We zitten al aan een miljoen euro, en de stapel is nog altijd een pak kleiner dan ons Sarah, vandaag 77 centimeter.)
10 mio euro is een meter dik,
100 mio euro is tien meter dik,
een miljard euro is honderd meter dik
Dus om een miljard euro in briefjes van 1,000 te stapelen heb je een toren van een honderd meter nodig: bijna de kathedraal van Antwerpen. Wat denk je, zijn we stilaan op het punt waarop enkele nullen meer of minder er niet toe doen? Haha!
10 mia euro is 1 kilometer hoog,
100 mia euro is 10 kilometer hoog,
1,000 mia euro is 100 kilometer hoog.
Kortom, als we praten over het verschil tussen een miljard of een biljoen euro, dan praten we over de Olympische sprint van 100 meter, versus de afstand van Brussel tot de kust.
(Of ruim twee keer de marathon, zoals wakkere lezers van Speels maar Serieus onmiddelijk zullen opmerken: grijns.)
Dus ja, ik denk dat blogger Raf wel een punt heeft, en dat we van een krant die zich als een kwaliteitskrant bestempelt mogen verwachten dat ze het verschil begrijpen tussen een miljard en een biljoen. En een beetje Engels kennen, natuurlijk.
-------------------------------------------
(1) http://www.bloggen.be/raf/
2 opmerkingen:
Bedankt Koen, ook voor de plastische manier waarop je duidelijk maakt dat meer of minder nullen er wel degelijk toe doen. Intussen beweegt er iets bij De Standaard. Dat mag ook wel na 5 mailtjes. Aan de ene kant ging het mij om de zorgvuldigheid waarmee de media nieuws brengen, en om de bereidheid een fout toe te geven. Aan de andere kant zou een redacteur die begaan is met de milieuproblematiek en die deze grote getallen eens nader had bekeken, zich zorgen moeten maken over de impact op de modale lezer. Op een bepaald ogenblik lossen de meeste mensen de rol, en resteert enkel het schouderophalen over het gekissebis van wetenschappers en politici. En daardoor dreigt het onderwerp, dat toch van groot belang is, ook uit de belangstelling te verdwijnen. Hieronder een van mijn laatste mailtjes aan DS.
In DS Online van maandag 30 oktober: "Broeikaseffect kan wereld 5 triljoen kosten". Als we voor het gemak aannemen dat er 5 miljard mensen op de wereld zijn, dan betekent dat een kost van 1 miljard euro per kop! En als we aannemen dat in de vertaling van het rapport van Stern, 5 trillion ten onrechte 5 triljoen werd, komen we op 1000 euro per kop. Aan u de keuze. Ik heb al twee mails aan de hoofdredactie gestuurd, zonder resultaat.
Uitstekende vergelijking. Dit is goed onderwijs.
hel decker
Een reactie posten