dinsdag 27 december 2011

Een "inventarisstrategie" (95 vragen aan een Christen)

Een lezer bezorgde me een link met een lijst - zeg gerust: een waslijst - met "vragen aan een Christen" (1). Het is het soort vragen waar je als agnost een tikje grijnzend naar zit te kijken; het soort vragen ook die ikzelf op een beperkt deel van de schaal vaak genoeg aan de creationisten heb voorgelegd. Je voelt ze soms van kilometers afstand op hun stoel zitten schuiven, en wanneer er dan toch nog iets terugkomt heb je zoiets van "vaak hebben ze mij helemaal niet nodig om ze te bestrijden, het volstaat gewoon ze zoveel mogelijk zelf aan het woord te laten om heel de wereld te laten zien wat gezien moet worden".

Toch denk ik ook dat we ons niet teveel illusies moeten maken. De Ware Gelovige is er niet zoveel aan gelegen of "jij en ik" zijn verhaaltjes geloven. Waar het de Ware Gelovige om te doen is, is dat er andere Ware Gelovigen zijn, die wel hun verhaaltjes geloven. En het geheim is hier: als iemand iets wil geloven, dan zal hij het geloven. Dus als iemand de stellingen van het Ware Geloof wil geloven, zoals dat geldt voor iemand die de stellingen van dom links wil geloven, of van dom rechts, of van dom libertarisch, of van de regering van George Bush (de zotskap, niet de vader), en vele, vele andere: dan zal hij die stellingen geloven. En dan zal het er niet toe doen hoe... uimmmm... vreemd sommige van die antwoorden er zullen uitzien. Het enige wat er voor hen zal toe doen is dat er een lijst bestaat, en dat er op die lijst een antwoord staat, en dat je dat antwoord kan opdreunen en wie het wil geloven...

Je weet het al.

Uit mijn tijd met de creationisten heb ik een redelijk goede manier om met dat soort "vragen en antwoorden" om te gaan. Het helpt je niet vooruit dat de antwoorden er "uimmmm... vreemd" zullen uitzien: voor hen omdat het er niet toe doet, en voor jou omdat je dat al wist. Het helpt je echter wel vooruit dat je na een tijd een inventaris kan gaan opmaken. Dus X is nu creationist (of dom links of whatever): na een voldoende lange discussie kan je een voldoende lange lijst punten voorleggen van allemaal dingen die de creationist zelf beweerd heeft: omdat hij ze wel moest beweren, in antwoord op die vragen van je, vermits anders zijn creationisme voor de bijl gaat.

Welnu, het kan geweldig helpen, in allerlei conversaties en posities, af en toe eens te putten uit al die dingen die de creationist (of whatever) nu eenmaal zelf gezegd heeft...

------------------------------------
(1) http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?p=243908#p243908

1 opmerking:

piet zei

Bedankt Koen voor het plaatsen van de link. Veel mensen hebben mij ondertussen gevraagd waarom ik zoveel vragen heb gemaakt. Mijn antwoord: “Het is leuk om te doen”. En ik hoop dat deze lijst mensen aan het denken zet.

Mvg,

Piet