dinsdag 13 december 2011

Een veel beter idee voor boetes

Europa werkt aan een betere begrotingsdiscipline. Lidstaten die zich niet aan een voldoende strikt budget houden kunnen forse boetes oplopen! Maar wacht. De vrees is nu juist dat de economieën niet de middelen kunnen genereren om hun schulden af te betalen - en nu gaat Europa als remedie de putten nog wat dieper maken?

Het lijkt er op dat ik niet de eerste ben om dit punt te maken. "Jamaar" (klinkt het dan), "de boetes zullen zo stevig zijn dat de politiekers er niet aan zullen willen beginnen."

Halllloooooo! Welke lettergreep in het rijtje po, li, tie en kers bezorgt je moeilijkheden? Hier in België smijten ze miljarden en tientallen miljarden weg aan garanties voor Dexia, en ze hebben het zelf niet eens door. En waarom zouden ze ook, het kiezerspubliek heeft immers ook niets door? Trouwens, wat is dat eigenlijk, een miljard? Een paar nullen meer of minder... (1).

Dus als je dat weet, en als je weet dat politiekers zich helemaal niet interesseren voor die paar nullen (omdat ze zich interesseren voor het in het middelpunt van de belangstelling staan, het met de armen kunnen zwaaien voor de camera en de volgende verkiezingen), denk je dan echt dat die Europese boetes er veel aan zullen veranderen? Hey, Griekse politiekers hebben doodleuk toegegeven dat ze de cijfers gewoon vervalst hebben, en Belgische politiekers hebben doodleuk opgemerkt dat ze dat allemaal altijd wel geweten hebben, en er zit er niet één in de bak!

Ik heb een veel beter idee. Grond! Je zegt tegen een lidstaat waar de financiële grenzen liggen, en per miljard dat ze er op het einde van een gegeven jaar overgaan: 100 vierkante meter grond afstaan aan een buurland. Natuurlijk is een miljard voor een grote lidstaat iets anders dan voor een kleine, dus we zullen wel iets met percenten doen, maar zeg voor het gemak dat het per miljard en per jaar is. Het doet er ook helemaal niet toe dat 100 vierkante meter grond helemaal niets voorstelt. We beginnen met voor elk land te definiëren aan welk buurland ze het minst graag grond zouden afstaan, en je zal eens wat zien.

Bijvoorbeeld, voor Nederland zou de grond naar Duitsland gaan! Ze kunnen amper een voetbalwedstrijd tegen Duitsland spelen - niet dat ik iets tegen het Nederlands voetbal op zich heb, hoor (2) - zonder dat er gespuwd wordt. Zie je al gebeuren dat een Nederlands bewindsman een begrotingsbeleid voert dat 100 vierkante meter grond doet afstaan aan Duitsland?

Voor België is het iets moeilijker, maar dan als een luxeprobleem. Zouden de mensen de grootste afkeer voelen als we grond verloren aan Frankrijk, of aan Nederland? Misschien moeten we een enquête organiseren, maar ik denk dat een eerste minister die 100 vierkante meter (of meer!) zou verliezen aan één van beide de verkiezingen als toeschouwer zal volgen.

En het is helemaal niet moeilijk verder te gaan! Frankrijk: 100 vierkante meter Elzas naar Duitsland! Portugal: 100 vierkante meter grond naar Spanje! Oostenrijk mag Alto Adige 100 vierkante meter groter maken en ik zie de Ieren al 100 meter aan Engeland afstaan.

En het hoeft niet eens zo ver te komen. De ontvangende staat zit er immers helemaal niet op te wachten, het gaat er om dat de gevende staat het idee afschuwelijk vindt. Dus als onze Waalse PS door de bocht dreigt te gaan: zie je het gebeuren? Al wat je moet doen is een clubje Hollanders organizeren, die heel geïnteresseerd, ergens aan de grens, beginnen te wijzen, foto's te nemen... Eentje stapt nadrukkelijk met tien grote passen langsheen de grens, waarna hij zich resoluut naar België keert en tien meterlange passen het Grondgebied intrekt...

Alles met een uitgestreken gezicht, natuurlijk.

--------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/11/een-paar-nullen-meer-of-minder.html
(2)
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/07/de-wereld-kleurt-oranje-hup-holland.html

1 opmerking:

Johan Van Loon zei

Geniaal !