zondag 6 oktober 2013

De bureaumannen van het eerste klasse rijtuig

Ook gelezen, enkele weken geleden, de oproep om in de trein het eerste klasse rijtuig af te schaffen? Ik weet niet meer waarom; te elitair, of te middeleeuws, of een combinatie van de twee, of nog iets anders, maar in ieder geval: een oproep. En er kwam ook een reactie, van een echte professor, die "opbiechtte" dat ook hij geregeld "op kapitalistiese wijze" (1) eerste klas reisde. Maar dat had niets met elitarisme of nostalgie naar de tijd dat je op het gemeen volk kon neerkijken te maken. Het had er gewoon mee te maken dat hij graag nog las of werkte als hij een hoop tijd op de trein doorbracht, en dat hij merkte dat een klein maar zichtbaar percentage van de reizigers er ook zo over dacht. En dus was hij bereid te betalen voor een stillere omgeving, en ziedaar.

In feite had ik daar zelfs een probleem. De professor drukte namelijk een milde verwondering uit over het feit dat hij daar moest voor betalen. Meestal (vond hij) moet de vervuiler betalen, en dat zouden hier al die kwebbelende reizigers zijn, die de anderen beletten rustig te werken. Nu voelde je wel dat hij dat niet letterlijk bedoelde, maar zelfs als manier om iets uit te drukken vond ik het fout. Gekwebbel en gebabbel, over voetbal, het weer, de collega's, de grote verontwaardiging over kleine problemen; dat is allemaal het normaal menselijk gedrag. Mensen moeten dat absoluut kunnen doen zonder dat ze daarvoor moeten betalen omdat anders cerebrale types wel eens zouden gestoord kunnen worden. Maar goed, ik vond dat hij het duidelijk niet echt meende.

En dus had ik in feite veel sympathie voor zijn bedachtzame reactie. Want, beste lezer, de tijd is gekomen om me te outen! Ik zet de stap, ik bijt de zure appel door, ik moet mezelf nu maar eens onder ogen durven zien. Ja, ik reis eigenlijk ook geregeld (op kapitalistiese wijze) eerste klas. En wel om precies dezelfde reden als de professor. Heb ik al verteld dat ik een enthousiast boekenlezer ben (anders weet je het nu...)? Heb ik al verteld dat ik elke morgen, sinds verschillende jaren, al om 06.30 boterhammekes sta te smeren om zonder onderbreking (Overdrijving! Lunchpauze!) een full time job te gaan vervullen waarna ik kindjes help afhalen, eten geven, tussendoorse boodschappen, pyamaatjes en melkskes, dodo... Tot ongeveer 20.30 of 21.00 uur.

Enig idee wanneer ik zoal tijd vind om nog eens een béétje een serieus boek te lezen?

Dus: de spitsuur trein zat overvol, de deur ging open en een lange reeks gepensioneerden wandelde naar binnen: hier is nog plaats. En gelet op hun leeftijd, het feit dat ze tenslotte betaald hadden en luid aangemoedigd door minstens één andere eerste klasse reiziger namen ze plaats. En waarom niet, ik heb natuurlijk een zuur en onaangenaam karakter, maar heel af en toe heb ik wel eens ergens begrip voor. Het was natuurlijk wel gedaan met Malthus lezen (1), maar ach...

En ik kreeg er conversatie voor in de plaats! 't Was toch wel een beetje een ongelukkig uur om naar huis te gaan. In feite zou een uur later wel beter geweest zijn. Of vroeger. Want nu was het wel lastig, zo overvol opeengepakt te moeten reizen. Ja, dat kwam door al dat werkvolk (sic). De bureaumannen (sic). Beide uitdrukkingen zijn in die conversatie twee keer gevallen. Niet om ervan te zeggen dat de bureaumannen met een vermoeid hoofd op de trein zitten omdat ze nu eenmaal de hele dag gaan werken om onder andere de pensioenen mee te betalen. Wel dat het oncomfortabel reizen was als je tussen het werkvolk moest gaan zitten.

Ja, het zet me wel allemaal heel erg tot denken aan. Misschien hebben ze wel gelijk, die mensen die pleiten voor het afschaffen van het eerste klasse rijtuig. In feite kijken wij veel te veel neer op die tweede klasse reizigers en doen wij daar veel te neerbuigend en elitair over. Oh, die neiging om op kapitalistiese wijze ons eigen geld te gebruiken om aan onze noodlijdende spoorwegen te geven, voor dat beetje klassenbewuste stilte: geef toe dat we eigenlijk heropvoedingskampen verdienen.


-----------------------------
(1) de aanhalingstekens zijn eigenlijk onheus omdat ik de Bizarre Spelling zelf heb toegevoegd.
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/10/niets-nieuws-onder-de-zon.html

Geen opmerkingen: