donderdag 3 oktober 2013

Volgens mij denkt Obama dat hij dit gaat winnen

Zeg nu zelf, een eerder flauwe president, vaak weifelend, geregeld serieus blunderend (maar goed, doen we dat niet allemaal), en dan de manier waarop hij nu "hardball" speelt. Zoals iemand het eens heel beeldend heeft gezegd, "if you have people by their balls, their hearts and minds will follow".

Wel, daar valt niet veel aan toe te voegen, nietwaar? Maar dat is de uitdrukking die de hele tijd in me opkomt als ik de Obama van vandaag bezig zie. Hij gedraagt zich als iemand die een grote notenkraker vastheeft, en tot zijn eigen stomme verbazing ontdekt dat zijn politieke tegenstanders ongeveer alle maatregelen genomen hebben om zich tussen de kaken van die notenkraker te klemmen...

Dus wat zou jij nu doen als het ging om politieke tegenstanders die je nu al jaren lang met alle macht saboteren, ver voorbij de grens van het redelijke of zelfs het fatsoen? Ik denk dat jij zou doen wat volgens mij Obama ook aan het doen is. Hij knijpt. En hij is van plan om daar nog een tijdje mee door te gaan.

Het zou kunnen zijn dat er daarbij links en rechts een paar spaanders vallen, ja. Maar ik kan me indenken dat hij bereid is die prijs te betalen.

3 opmerkingen:

vuurland zei

Het kan natuurlijk ook zijn dat hij de tandarts is me een leuk meisje met grote ogen in zijn stoel. En terwijl hij met draaiende boor dichterbij komt, voelt hij een hand langs zijn dij omhoog gaan, terwijl een lief stemmetje zegt: 'Het is toch niet de bedoeling dat we elkaar pijn gaan doen?'

Koen Robeys zei

Maar dat geef ik toe, dat dat ook zo kan zijn! Ik herinner mezelf trouwens ook nog vaak aan hoe ik het in 2007 nog te vroeg vond voor Obama (hoewel ik me soms wel begin af te vragen of ik niet eigenlijk gelijk aan het krijgen ben...)

Alleen, het is niet de indruk (het "volgens mij" uit de titel) die ik heb. Op mij maakt hij echt de indruk van iemand die niet van plan is toe te geven, en als de Republikeinen daar uit eigen vrije wil blijven zitten, dan komt hem dat niet eens zo slecht uit; integendeel.

Maar for the record, ik kan dat helemaal mis hebben, ik claim geen enkele deskundigheid in het onderwerp.

Koen Robeys zei

Een dagje later vind ik trouwens dat het niet eens zo goed gaat met mijn indruk. Ik had gedacht tegen nu de Republikeinen al veel harder op hun stoelen te zien schuiven. Maar ik zelf mezelf nog steeds gelijk geven als ik Obama fluitend en met een gezicht van "ziezo" in zijn handen wrijvend van het toneel zie stappen (en de Republikeinen als een stel gekraakte notenschelpen op de grond, natuurlijk).