donderdag 24 oktober 2013

Een bezoekje aan de Gapminder site

De "Gapminder" site (1) heeft een nieuwe feature. Je kan de landen nu groeperen naar "main religion". Als je in de onderstaande url...

http://tinyurl.com/ogrs3dp

... in de rechterbovenhoek klikt op "categorizations"...... is "main religion" het laatste item van het menu dat verschijnt. En als je daarop klikt, dan krijg je grafieken waarop de kleur niet over werelddelen en dergelijke gaan, maar wel over religie. En wat ik nu gedaan heb is er drie belangrijke Moslimlanden uitkiezen, in het groen, plus België, in het blauw, en ik heb de pijl op 1965 gezet. Vervolgens heb ik op de play knop geduwd en wat je ziet is een grafiek met op de Y-as het aantal kinderen per vrouw. (Op de X-as staat het inkomen per hoofd: als je heel veel landen kiest zie je dat er een omgekeerd verband bestaat tussen inkomen en vruchtbaarheid, maar laat dat een ander verhaal zijn.)

Hier is de foto van mijn grafiek die begint in 1965:België begint met een vruchtbaarheid van meer dan 2.5, en vooral: met een veel groter inkomen per hoofd. Indonesië, Pakistan en Marokko beginnen een stuk armer, en met een vruchtbaarheid in de omgeving van zes (!). Dit is overigens een niveau dat België in de negentiende eeuw ook wel haalde. Maar bij ons heeft de crash van de vruchtbaarheid zich al vanaf de late negentiende eeuw voorgedaan, dus op mijn foto beginnen we bij 2.5.

En de rest... Wel, de rest is geschiedenis, nietwaar? Het leuke van internet is dat het altijd maar beter wordt. Vroeger had je om dit soort dingen te kunnen weten heel veel vrije tijd en een heel goede bibliotheek in je buurt nodig. Vandaag daarentegen...

Bewijs jezelf een dienst, bezoek de site en ga er wat spelen tot je een beetje weet hoe het werkt. En de volgende keer dat iemand je wil vertellen dat "de armoede in de wereld de schuld is van het kapitalisme" (of zoiets), dan ken je ineens de weg.

----------------------------------------
(1) http://www.gapminder.org/

Geen opmerkingen: