dinsdag 8 oktober 2013

Een mens moet zijn prioriteiten kennen.

De conversatie op het werk, omstreeks het middaguur: de Rode Duivels, de wedstrijd tegen Kroatië, vrijdag, de Wereldbeker voetbal, volgende zomer, en mijmeringen over hoe het vel van de Mundial ruim voor hij geschoten is, al duizend keer is verkocht. Al mijn sympathie, hoor, en ik zou België ook graag willen zien deelnemen - hoewel ik helemaal niet verbaasd zou zijn als ze het toch nog verprutsten - en liefst het enige dat belangrijk is: niet deelnemen, maar wel overwinnen. Net zoals ik best wel sympathie voel voor Belgische tennisters. Toen ik eens een weddenschap had lopen dat Justine door één van de Williams sisters zou ingemaakt worden, wat me (het was per punt verschil gewed) vervolgens ruim meer dan twintig euro kostte, sprak de incasserende collega troostend: "waarschijnlijk ben je best wel blij dat je dit mag betalen."

En kijk, het was eigenlijk nog waar ook.

Nationalisme, dus, het zit in ieder van ons! En daarom ben je misschien niet verbaasd toen ik ergens rond 13.00 uur deze middag, temidden van de voetballerige conversaties starend naar één of andere nieuwssite, uitriep: "Goh! Hij heeft hem!!"

Hoofden draaiden zich om, wenkbrauwen rezen ten hemel: "ja, Koen?"
"Wel, Englert, natuurlijk!"
"Wieda?"
"Englert! François Englert! Het Higgs deeltje!"
Wenkbrauwen rezen nog hoger ten hemel, monden vielen ongeveer open, ach, ik overdrijf, het gaat niet om het verhaal, het gaat om het punt.

Niemand (de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er een collega is die er veel meer van weet dan ik, maar haha, die was er niet, haha) had ooit van François Englert gehoord, en niemand keek er, tussen de kansen dat één of andere Rode Duivel misschien wel een, hou je vast, doelpunt zou kunnen scoren, van op dat er net een Belg de Nobelprijs voor de Natuurkunde had binnen gehaald. Lichte irritatie wegens de onderbreking, misschien, maar voor de rest...

Het is die van de Natuurkunde, hé, mannekens, 't is niet dat ze ze op de hoeken van de straten staan uit te delen.

Enfin, soit. Een dikke proficiat aan de winnaar, en ik denk wel dat hij misschien wel samen met de Rode Duivels op het Paleis zal mogen ontvangen worden.

Geen opmerkingen: