woensdag 18 december 2013

Weer heel veel last van "reverse paranoia"

Vandaag lees ik op CNN een artikel (1) over een camera die zo sterk is dat je er vanop de maan een vingernagel mee kan onderscheiden. Nu herinner ik er aan dat de maan een pak verder weg is dan de satellieten waarmee, pakweg, Google Maps wordt gemaakt, en verder dat de problemen met dat soort dingen evenredig toenemen met het kwadraat (2) van de afstand, en wat kreeg ik weer héél véél last van reverse paranoia (3)...!

Want ik zie het zo voor mijn ogen. Binnen enige tijd - weken, maanden, jaren, doetterniettoe... - zal in de krant - brééééd uitgesmeerd, grooooote letters, Wereldwijd Schandaal staan - wij allemaal worden sinds jaren voortdurend herkend en met naam en toenaam opgeslagen wanneer we, ocharme, ons autootje of ons treintje nemen, van en naar het werk, en wanneer we, ocharme, in onze tuin gaan zitten en denken dat we het in de privacy van ons eigen achtertuintje allemaal niet te nauw moeten nemen...

En natuurlijk zal het allemaal volgens heel strikte regels worden behandeld en natuurlijk worden alle mensen eerst vakkundig van de foto's verwijderd. Alleen..., pas nadat...

Enzovoort.

Grooooot schandaal zal het zijn! Wie Had Nu Toch Ooit Zoiets Kunnen Denken? En ik zal denken: "hoe, komen ze nu pas op het idee?". En ik zal weer een postje schrijven, van "mannekens (en vrouwkens, natuurlijk), dat stond toch allemaal al jaren geleden in de krant?".

Reverse paranoia... Af en toe is het toch wel handig voor de gemoedsrust. Alleen jammer dat het ook wel eens verward wordt met tenenkrullende betweterij.

--------------------------------------------
(1) http://edition.cnn.com/2013/12/18/world/europe/gaia-space-telescope/index.html?hpt=hp_c1
(2) dus, voor de ongecijferde lezer, dubbel zo ver is niet dubbel zo moeilijk, maar wel vier keer zo moeilijk, en drie keer zo ver is niet drie keer maar negen keer zo moeilijk, en 100 keer zo ver is... See?
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/06/ik-begrijp-weer-eens-de-hetze-niet.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/09/toch-handig-zon-beetje-reverse-paranoia.html

Geen opmerkingen: