zondag 15 december 2013

Wish me luck! Het zal er één moeten worden "die nog wel goed komt"!

Hoe zit het nog met dat "speculeren op Nyrstar" (1)? Oei oei oei oei oei, niet zo goed eigenlijk. En het was nog wel allemaal zo goed begonnen! Binnen de kortste keren stond het aandeel zowaar tien percent hoger. En ze waren er allemaal, de ideeën over "ik wist het wel" en "dat had nu toch iedereen kunnen zien" en je herkent ze wel uit jezelf, of desnoods uit de toon waarop je mensen in real life of op allerlei forums ziet opscheppen over hun beleggerssuccessen.

Toch mag ik zeggen dat ik op de tweede dag de bui al voelde hangen, toen de "voortdurende stijging" - die je nu eenmaal moet te zien krijgen als je inderdaad gelijk hebt gehad en de rest van de wereld eindelijk doorheeft wat jij al lang gezien hebt - stil viel en de koersen voor de rest van de dag stabiliseerden. En dus was ik niet al te verbaasd toen het de volgende dag de andere kant opging, en er sindsdien weer elke dag ruwweg één percent afging. Dat is dan tien werkdagen geleden, en weet je wat? "Op de lange termijn zal het wel weer goed komen"!

Overigens voel ik nu even goed als het misplaatst triomfalisme het misplaatst vergoelijken dat je ook zo goed herkent van allerlei forums (ondanks het feit dat mensen veel minder praten over hun mislukkingen). Het is gewoon menselijk, zowel dat triomfalisme als het "jamaar, het komt door..." dat ik nu door mijn hoofd hoor spoken. En tenslotte is er nog altijd de hoop dat het, wie weet, uiteindelijk nog werkelijk "goed komt" ook. Het volstaat dat de Finse overheid - om maar één komeetinslag tussen vele andere mogelijkheden op te noemen - met een onverwacht gunstige regeling voor hun zinkmijn op de proppen komt, en je zal eens wat gaan zien.

Iets dergelijks is me overigens ooit eens werkelijk overkomen. Het jaar was ongeveer 1998, het aandeel was Union Minière, ik zat al op prachtige winsten en elke dag gingen ze hoger, en hoger, en nog hoger... Ik heb zelfs een getuige, want een niet-jaloerse collega zat zowaar goedgehumeurd mee te supporteren. En ik zie nog haarscherp hoe ik meer en meer fronsend naar de schermen zat te kijken, en ik hoor hem nog zeggen, toen ik op een late namiddag naar de telefoon greep (dat ging toen nog zo, en we schoten met pijlen als die vliegende dinosuarussen te dicht bij kwamen): "mijn God, hij gaat zijn  Union Minières verkopen!".

En kan je je voorstellen dat de volgende dag - echt waar: De. Volgende. Dag - nieuws in de krant stond en het aandeel begon te zakken en te zakken en te zakken, en ik - ik voelde me slim, maar dan slim, zo slim dat... dat... Wel, gewoon "nog slimmer dan anders".

Om maar te zeggen...

Maar wat gebeurde er toen? Ha, wel, enige tijd nadat ik elke dag genietend naar de koersen zat te kijken stabiliseerde het aandeel. En ik, die immers zo slim was dacht: dit kan wel het moment zijn waarop het terug omhoog gaat. En nu is de kunst niet jezelf achteraf als een idioot te zien, maar wel normaal menselijk gedrag te herkennen dat de volgende stap was "ik denk dat het omhoog zal gaan, en dus zal het omhoog gaan", en dus kocht ik heel het pak dubbel en dik terug...

En toen begon de crash, alweer zonder overdrijven, pas goed. Dat was ongeveer de enige keer - op de naar mijn maatstaven echte catastrofe die Fortis in mijn "carrière" heeft aangericht na - dat ik in mijn maag het gevoel kreeg dat je kent van de roller-coaster. Maar vele schouderophalende jaren later, ergens in 2005 of zo, was de paniek weer helemaal weg en ik heb ze nog goed genoeg verkocht om een waarneembaar deel van dat Fortisdebacle te financieren.

Maar omdat deze opschepperij zich bevindt in een oceaan van aandelen waarmee ik de badkamer heb behangen (maar gelukkig eerder voor bedragen zoals de jongste Nyrstar belegging) mag je me geloven als ik beweer daarbij voortdurend aan de spreuk te denken: "hoe dommer de boer, hoe groter de patatten" (ja, 't is een Vlaams blog, dat kan je soms moeilijk verbergen).

Ik heb die Nyrstars gekocht voor 2.14. Ze staan nu 2.03. En het is de schuld van het kapitalisme.

-------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/11/wish-me-luck-ik-ga-speculeren-op-nyrstar.html

Geen opmerkingen: