zaterdag 21 december 2013

Zonnewende!

Al verschillende keren deed ik grote ogen opzetten, toen ik mensen vertelde dat de zon sinds enkele dagen elke dag een beetje later ondergaat. Hoezo, de kortste dag van het jaar is toch 21 december? En zo is het ook! Vandaag is het 21 december, en een blik op een site leert dat de zon opgaat om 08.42 en ondergaat om 16.38. Dat zijn dus 7 uur en 56 minuten, vier minder dan toen de zon onderging om 16.36, op 13 december (1), en nog altijd twee minder dan op 16 december.

Het geheim is, zoals ik al op "maar dat vind ik moeilijk te geloven" basis aan het raden was, dat de zon intussen 's ochtends nog meer later is opgegaan dan ze 's avonds later is gaan slapen - en dus neem ik aan dat we dat vanaf nu zien ophouden. Bijvoorbeeld omdat ze nog een tijdje 's ochtends wel degelijk nog later opkomt, maar vanaf nu 's avonds nog meer later ondergaat.

Het zijn zeldzaam wolkeloze dagen geweest, deze decemberdagen, en dus hebben we heel veel van die schaarse uren zonneschijn gezien. Terwijl ik zit te typen zie ik van achter de wolken een schraal zonnetje tevoorschijn komen, op deze kortste dag van het jaar, en inderdaad... Als we de zon in de zomer op deze hoogte zien hangen - zij het dan op een heel andere plaats aan de horizon, dan zal het vier of vijf uur in de namiddag zijn, of zoiets. En ik loop op verschillende uren van de dag naar de lange schaduwen te kijken en sta eens te meer een ogenblik stil bij dat ontzettende mirakel dat dat moet geleken hebben in de ogen van onze voorouders, dat die zon zomaar vanzelf al die tijd terrein verloor, en dan zonder aanwijsbare reden weer het omgekeerde deed.

Dat zullen allemaal wel maar de wereldvreemde onderzoekingen van een zonderling lijken. Maar of het zoveel slechter is dan al dat belang dat andere mensen dan weer hechten aan de voetbaluitslagen...?

-------------------------------------------
Update, 22 december
Zonsopgang: 08.43
Zonsondergang: 16.39 

-------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/12/mijmeringen-bij-de-naderende-zonnewende.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/12/kijk-nu-precies-zoals-ik-niet-gedacht.html

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien vindt u dit interessant:
- http://ci47.blogspot.be/2013/12/uw-horloge-en-uw-scheurkalender.html
- http://ci47.blogspot.be/2012/05/make-your-own-high-precision-sundial.html

Koen Robeys zei

Best wel interessant, inderdaad. Het mirakel blijft toch altijd hoe in dat soort enorm complexe verschijnselen mensen er in geslaagd zijn er toch een touw aan vast te knopen...