zaterdag 27 oktober 2007

Nog één voor mijn "Blogwatch" (met G!)

Het is alweer een jaar geleden dat ik in een postje een soort "beleid" voor de blogroll van dit blog ontwikkelde (1). De blogroll, vond ik, van de meeste blogs is zo overladen dat een mens er zijn weg niet meer in terug vindt. Ook staan er vaak niet-actieve blogs tussen. Na een tijdje denk je dat je er alleen maar je tijd verliest, en nog wat later had je al evengoed helemaal geen blogroll kunnen hebben, want er is toch geen kat die er naar kijkt.

Nu beschik ik met mijn weinig gelezen blog maar over de beruchte "zeer kleine steekproef", maar toch. Ik krijg af en toe een bezoeker via de blogroll van LVB, héél af en toe via Ivan Janssens en de rest is op de vingers van een hand te tellen. De blogroll lijkt bijzonder weinig belangrijk te zijn als bron van bezoekers.

En dus plaatste ik zeer bewust zo weinig mogelijk blogs mijn blogroll. Twee om precies te zijn. Ik heb altijd beseft dat dat voor een deel lag aan onwetendheid: er zullen best meer interessante blogs zijn, maar ik ken ze niet, en dat is vanzelfsprekend mijn eigen schuld. Maar in elk geval blijft het met twee zeer overzichtelijk, ook voor mezelf, en mochten ze er op een dag mee ophouden kan ik dat vrij vlot opvolgen.

Dat was de toestand sinds lang geleden, en zo was de toestand tot een paar weken geleden. Om in mijn blogroll te komen, vind ik, moet je (a) posten over onderwerpen die me interesseren, (b) dat vrij geregeld doen, en (c) het niveau halen dat ik met mijn uiterst subjectieve visietje als "kwaliteit" beschouw. Dat waren er twee, en dat bleven er twee, een lang jaar lang.

Nu is het tijd voor een grooooote nuance. Hier zijn drie blogs die ik met veel plezier volg, met sympathie, met interesse, en die ik werkelijk belangrijke blogs vind:

http://bvlg.blogspot.com/
http://www.blogologie.be/
http://www.smetty.be/

Ze gaan grotendeels over ontwikkelingen van het internet, van bloggen, misschien moet ik zeggen, van de virtuele wereld. Ze gaan me vaak (ver) boven mijn pet en ze gaan niet over "mijn" onderwerpen. Maar ik steek er wel eens iets van op en ze zijn origineel. En dus lees ik ze praktisch dagelijks. Maar (a) is niet voldaan, (b) kan ik niet beoordelen (hoewel ik natuurlijk wel kan raden) , dus ik vermeld ze hier alleen wegens (c). En omdat mijn blogroll beperkt moet zijn zet ik ze er maar niet op. Trouwens, wie bekijkt die blogrolls (grijns)?

Maar een tijdje geleden schreef ik over Filosofie.be (2). Een groepsblog dat enkele blogs over filosofie groepeert. Nu praten we wel over "mijn" onderwerpen, en ik was dus met argusogen gaan kijken. En de simpele realiteit was: binnen de kortste keren heb ik er op de blogroll twee bijgezet - en hoewel het nog kort dag is heb ik er nog geen spijt van gehad. Intussen valt mijn oog via de groepsblog op de volgende site:

http://stijnsfilo-blog.filosofie.be/

En werkelijk lijkt die me ook aan mijn interessecriterium en mijn kwaliteitscriterium te voldoen. Alleen lijken er maar een paar posts per maand te verschijnen. En dat vind ik belangrijk. Hij lijkt me belangrijke punten aan te raken, maar zal dat met die lage frequentie meer opleveren dan gefragmenteerde brokjes en scherfjes van ideeën? Ik weet het niet. Maar het ziet er alvast heel interessant uit, en dus zal ik het aandachtig volgen.

Want eerlijk gezegd denk ik niet dat de blogroll zwaar overladen is, als er niet eens tien blogs op staan...
------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/10/eens-bloggen-over-bloggen.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/10/filosofiebe.html

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Zoals je merkt, lees ik blogs tegenwoordig met vertraging. Maar toch een comment.

Ik zie 2 nuttige toepassingen voor de blogroll:

1) snel inlezen in iemand zijn domein of interesse.
2) een blogroll behoort tot het ecosysteem van de blogger: linken en gelinkt worden

Ik heb er voorlopig zelf geen meer, maar ik ga er terug eens plaatsen omwille van bovenstaande redenen.

Koen Robeys zei

Ah, dat "linken en gelinkt worden"... Het is natuurlijk juist een enorme bron van overladenheid. Dus ja, ik zal wel afsteken tegen een veld van toffe gasten (en gastinnen, natuurlijk) maar dat is nu juist wat ik zou willen vermijden.

Trouwens, wat heeft de lezer er aan als ik verwijs naar blogs, niet omdat ik ze interessant vind, maar omdat ze naar mij verwijzen?

Anoniem zei

Als iemand wil weten wat ik lees dan kunnen ze mijn blogroll bekijken en die is tegelijk ook het ecosysteem. Punt 1 en punt 2 horen voor mij dus ook samen en een verwijzing is er alleen naar de interessante blogs. Niet naar de plezante. Of de buren.

Maar gezien ik voorlopig geen blogroll heb, ben ik dus ook geen toffe gastin :-)