maandag 16 oktober 2006

Eens bloggen over bloggen.

Sinds enige tijd valt me op dat de meeste blogs die ik volg tamelijk weinig updates krijgen. Op dit blog probeer ik elke dag iets te posten: en daarmee lijk ik tot de actieve bloggers te horen! Natuurlijk, er is altijd de vrees dat dat ten koste gaat van de kwaliteit, maar laten we die mogelijkheid haastig verdringen. Overigens, dat proberen is relatief, ik heb mezelf van bij het begin breed glimlachend de toestemming gegeven gewoon geen zin te hebben. Gewoonlijk viel dat mee.

Hoewel ik dus best wil toegeven dat dagelijkse posts misschien wat van het goede teveel zijn, vind ik tegelijk ook dat enkele keren per week een soort minimum is. Als ikzelf de bevriende blogrolls doorloop (die staan in mijn eigen blogroll, om precies te zijn), dan valt me de hele tijd dat gevoel op van "weer niks nieuws". Als het onder "enkele keren per week" zakt check ik ook niet meer geregeld - en dan deemstert de belangstelling al snel weg naar het punt waarop je nog maar heel af en toe eens gaat kijken.

En dat brengt me bij een ander punt van kritiek dat ik heb bij blogs. Die overvolle blogrolls! Daar zijn twee problemen mee. Ik weet echt niet waarom iemand in zijn blogroll blogs opneemt die maar zeer af en toe een update krijgen. Als ik nieuwsgierig langs iemands blogroll wandel, en na drie of vier probeersels krijg ik alleen maar weer zo'n half of helemaal dood blog, dan daalt mijn belangsteling voor die blogroll. Als iedereen daar zo over denkt kan je op de duur beter helemaal geen blogroll hebben. Het tweede probleem ligt daar vlak naast. Het is best mogelijk dat tussen een collectie terminale gevallen één of ander sprankelend blog ligt. Maar wat is de kans dat ik dat ga vinden, in een blogroll die de hele tijd fossielen oplevert? Sterker nog, zelfs als de hele collectie springlevend is, dan nog gaan er goede blogs verloren in de kwantiteit. Ik geef meteen toe dat dit tweede probleem een stuk subjectiever is dan het eerste, maar volgens mij zouden blogrolls veel beperkter moeten zijn. Als je veel levende blogs kent, zet er dan alleen de beste op.

Op mijn blogroll staan er twee blogs. Ik zou er dolgraag tien, of zo, van maken, maar ik ken weinig kandidaten. Ik ken een paar interessante mensen met een site, maar die site lijkt maar pro forma te zijn. Dus all my sympathy voor die mensen, maar ze komen niet op de rol. Ik wil niet dat de blogs die er opstaan omdat ik ze goed vind verloren gaan in de nevelen van mijn persoonlijke sympathieën. Overigens selecteer ik dat natuurlijk zeer subjectief. Ikzelf wil geregeld inhoud zien die verder gaat dan hoogstpersoonlijke bedenkingen bij de actualiteit; mensen zoals ik willen ook ideeën zien. Maar dat is subjectief natuurlijk, en wat ik graag zou zien is dat er meer blogs waren waar meer blogs opstonden die zij interessant vinden. Zodanig dat er een benadering ontstaat, de som van al die subjectieve opinies uit al die blogs, van wat ook "echt" interessante blogs zijn.

En dan is er natuurlijk het probleem waar ik geen oplossing voor vind: teveel, of te weinig, maar nooit precies goed. Ik heb het vanzelfsprekend over de communicatie. Mijn "experiment" van enkele dagen geleden loopt niet zo best. Sinds ik een testblog heb opgericht is de site in kwestie onafgebroken (al een halve week) onbereikbaar. Het is niet met dat soort prestaties dat de mensheid het atoom heeft gesplitst of de maan heeft bereikt. Internet... het is een erg leuk speeltje, maar er zal nog véééél werk aan zijn...

Geen opmerkingen: