zondag 29 oktober 2006

De toekomst van Europa (speels, niet zo serieus)

Ik loop rond in Mechelen, en er stopt een bus en er komen allemaal Japanners uit. We manoeuvreren onze koets met baby Sarah er rond, en ik glimlach zo vriendelijk mogelijk. Want eigenlijk zijn deze Japanners onze klanten.

Of wij in Europa binnen enkele decennia nog veel goederen en diensten, inclusief landbouwproducten zullen maken - een mens zou er aan gaan twijfelen. Maar onze oude gebouwen en onze historische steden zullen er wel nog steeds zijn. En bovendien zullen er dan binnen die enkele decennia meer dan een miljard relatief rijke Chinezen zijn, meer dan een miljard relatief rijke Indiërs, honderden miljoenen rijke Japanners, en met al het klein grut haal je nog ruim enkele honderden miljoenen extra bij elkaar.

Als daarvan maar een klein percentage op reis wil naar Europa, dan hebben we nog altijd tientallen miljoenen klanten.

Wat zouden we zoal kunnen doen om dat reisgedrag aan te moedigen? We kunnen beginnen met op straat een vriendelijke indruk te maken. We kunnen ervoor zorgen dat onze historische steden er een beetje prezentabel uitzien - in dat opzicht is Mechelen stukken vooruitgegaan, de laatste jaren.

En misschien zouden we ervoor kunnen zorgen dat veel mensen de geschiedenis die bij al die steden en gebouwen hoort op een boeiende manier kunnen vertellen? Liefst zo dat een Aziaat dat allemaal een beetje kan plaatsen. Dus, zeker, in de late middeleeuwen (lees: wat wij "late middeleeuwen" noemen) waren de Vlaamse steden erg belangrijk, maar daarom hoeven we niet te beweren dat ze het centrum van de wereld waren. Het zou niet slecht zijn om het verhaal te kunnen vertellen in termen van "terwijl de Soeng (dit) en de Yuan (dat) en de Ming (nog iets anders) deden, gebeurde er in Vlaanderen (zus en zo), en ziehier het Belfort".

Iets dergelijks.

High added value toerisme - zou dat niks zijn voor het Europa van de toekomst?

Geen opmerkingen: