woensdag 4 oktober 2006

Georgië bij de EU!

Ik lees in de krant dat ex-Sovjetstaat Georgië ervan droomt bij de NATO te komen. Bovendien wapperen er nu al, steeds volgens de krant, EU vlaggen voor de overheidsgebouwen.

Ik zie het voor me! Georgië, dat is de andere kant van de Zwarte Zee. Sinds de tijden van de eerste golf van de Griekse kolonizatie (iets van een 600 voor Christus of zo) is het geen "West" Europees gebied meer geweest, dacht ik. En nu zomaar uit het niets, hop, een nieuwe lidstaat!

Eens op de kaart kijken. Hmmmmm... Zoals de kaarten nu liggen zou het daar, aan die kant van de Zwarte Zee, een nogal geïsoleerde lidstaat zijn. Zelfs als Ukraïne lid wordt, vrees ik dat we er nog lang niet zijn. Een andere oplossing zou zijn dat Turkije lid wordt, en we nemen eventjes ineens Armenië mee, en 't is gebakken: een EU van Ierland tot bij de Kaspische Zee!

Natuurlijk, de kans is reëel dat mijn plannen niet doorgaan: "Dom rechts" is er tegen. Niet dat ik ze dom vind omdat ze er tegen zijn. Wat ik wel dom vind is het soort teksten waarover ik me eerder verwonderd heb (1). We vernamen destijds, onder luid gejammer, dat Europa geen beschaving meer exporteert. En terwijl, recht onder hun ogen, de mensen uit Islam en ex-communistische staten staan aan te schuiven om ons burgerlijk recht, ons economisch model en onze waarden te mogen overnemen, blijven ze jammeren over Europa dat geen beschaving meer exporteert.

Sterker nog, terwijl ze jammeren over hoe Europa geen beschaving meer exporteert, verzetten ze zich ertegen dat Europa beschaving exporteert. Immers, ze zijn ertegen dat de EU uitbreidt naar Turkije en Armenië en Georgië (of de Ukraïne), zoals ze er al tegen waren dat Roemenië en Bulgarije lid werden. En let wel, ik kan me bij die tegenstand iets inbeelden. Alleen vind ik dat ze dan wat consequenter moeten zijn. Laat ze dan ophouden met jammeren over hoe we "geen beschaving meer exporteren", en laat ze officiëel toegeven dat ze tegen de export van de Europese beschaving zijn.

Tenzij, natuurlijk, ze de hele tijd bedoelen dat ze het eigenlijk over de militaire export van de Europese beschaving hebben. Het is niet eens helemaal uitgesloten, dat ze dat bedoelen...

---------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/07/rechts-en-toch-dom.html

1 opmerking:

Anoniem zei

Koen, het gaat wel om wat meer dan het exporteren van beschaving. Wat ik een beetje vrees is dat ook het laatste wat de Turken willen.

Waar ze wel met begeriger ogen naar uitkijken zijn de centjes en de andere profeitjes die het lidmaatschap van de EU met zich meebrengen.

Een ander argument is dat Turkije voor het grooste deel in Azië ligt. Waar gaan we de grens leggen voor een verenigd Europa.

En tweede serieus argument vind ik is dat de uitbreiding niet nodig is zolang de stand met de huidige leden niet geconsolideerd is. De EU heeft een aantal regels voor zijn lidstaten een een aantal onder hen, vooral de laatst bijgekomen staten, hebben het daar nog moeilijk mee.

Laat de turken maar eerst bewijzen dat ze in staat zijn om lid te worden, vergeet niet dat ze dan de grootste lidstaat zijn van de ganse Unie, en ik heb geen zin om moslim te worden.

Momenteel lukt Turkije er nog in kerk en staat grotendeels gescheiden te houden, maar het verzet groeit en het is maar de vraag hoelang het leger die toestand kan houden zoals hij momenteel is.

Groeten, Benny