maandag 18 oktober 2010

Die "financiële voorspellingen" toch...

Natuurlijk heb ik weer niets bijgehouden, maar ik zou zweren dat een klein jaar geleden, kort na januari 2,010, de experten het nogal eens waren over de volgende beursevolutie. Gedurende de lente zou het nog een hele tijd euforie zijn, maar vanaf de zomer zou de koek op zijn, en zou het opnieuw huilen met de pet op worden. Dat alles gesteund, natuurlijk, door de best mogelijke modellen, analyses en natuurlijk véél ge-orakel over "de stimulus"... enzovoort.

En nu zijn we een heel eind in oktober, en het plaatje zoals zich dat werkelijk heeft afgetekend is dat er zich al vroeg in de lente een (Europese) schuldencrisis heeft afgespeeld die het herstel (sinds maart 2,009) een serieuze hartaanval heeft bezorgd. Tijdens de zomer zaten we een hele tijd in een dal dat ons terugstuurde naar de herfst van 2,009... En sinds september zit de beurs weer in de lift.

Dat is het plaatje dat je te zien krijgt als je naar de Dow Jones kijkt. Op het eerste zicht is het voor de BEL20 niet echt anders. En de Eurostocks 50... Same, hoewel het herstel er momenteel minder uitgesproken is.

Het punt is: de analysten hadden zich de moeite kunnen besparen. En nog veel meer: wijzelf hadden ons de moeite kunnen besparen om al die analyses te lezen. De relatie tussen wat de "verwachtingen" voorspelden en wat de realiteit achteraf blijkt te zijn is niet wezenlijk verschillend van de relatie die er zou geweest zijn tussen een reeks worpen met een dobbelsteen en wat de realiteit achteraf blijkt te zijn. Niemand heeft de "Europese schuldencrisis" zien aankomen, en nog minder heeft iemand het daarop volgend herstel voorzien. Nota bene, ik ben alleen maar de boodschapper...

Nuance, echter. Het is ook mogelijk dat ik me die voorspellingen van destijds kompleet verkeerd herinner. Maar toch... dat van die "voor de zomer goed en na de zomer slecht"... Ik lijk het me te herinneren alsof het gisteren was...

Geen opmerkingen: