dinsdag 15 februari 2011

De "tweede economie" van de wereld...

Grooote sensatie in het nieuws, deze dagen: China heeft Japan voorbijgestoken als tweede economie van de wereld. Natuurlijk, in feite zou het nieuws moeten zijn dat zoiets nieuws is. De allereerste posts van Speels maar Serieus, vijf lange jaren geleden, hadden een hoge concentratie aan China-posts, en dat was heus niet omdat ik iets gezien had dat de rest niet gezien had. Dat was ook toen al iets dat je doodgewoon met je eigen ogen kon zien, bijvoorbeeld door eens een boek te lezen, of wat rond te kijken op het internet. Een beetje zoals (het gebrek aan) Eurabië, in feite...

Hoe dan ook, laten we even nadenken. Er zijn ongeveer 1.3 miljard Chinezen. En er zijn, om het netjes af te ronden, ongeveer 130 miljoen Japanners. Dus er zijn tien keer meer Chinezen dan Japanners. De enige manier waarop Japan een grotere economie kan hebben dan China, is dat de Japanners per Japanner 10 keer meer moeten produceren dan China. Of ook dat de Chinezen per hoofd 10 keer armer zijn dan de gemiddelde Chinees. En de enige manier waarop niet in het "nieuws" kan komen dat China de toestand verandert is dat dat zo blijft.

En dus vraag ik me af: waren er veel mensen die tot de dag van vandaag dachten dat China zo arm zou blijven? (Waarom?) En zo neen, waarom staan ze dan zo te gapen als de zeer simpele consequentie daarvan, uitgedrukt in eenheden Japanner, een (toegegeven) opvallende (maar meer ook niet) mijlpaal haalt?

Veel interessanter nog is te bedenken dat er ook maar een paar honderd miljoen Amerikanen of Europeanen zijn. Zeg dat er vier keer meer Chinezen zijn dan Europeanen of Amerikanen, dan volstaat het dat de Chinezen gemiddeld 25% van de Amerikaanse of Europese productiviteit haalt, en de Chinse economie zal groter zijn dan de Amerikaanse of Europese economie. En zo simpel is dat. Omdat het haast onvermijdelijk is dat een economie die van heel diep komt, en toch een béétje probeert, veel sneller groeit dan een rijpe economie zoals het hedendaagse Westen is me niet duidelijk welke macht ter wereld kan verhinderen dat binnen een generatie of twee China de Westerse economieën ver zal overtreffen. Waarschijnlijk zal de pers er dan weer vol van staan, en zullen er weer grote ogen worden opgezet. Of grappiger nog, een hoop mensen zullen denken dat het komt omdat wij "decadent" geworden zijn. Maar het enige, werkelijk het enige dat er aan de hand is, is dat er veel meer Chinezen zijn dan er (pakweg) Europeanen zijn, en dat je die mensen echt niet kan verplichten de rest van de geschiedenis in de middeleeuwen te blijven steken.

Geen opmerkingen: