zaterdag 12 februari 2011

Peuter Simons eerste zinnetje

Het gaat heel snel tegenwoordig bij peuter Simon. Waar hij nog maar pas alleen maar varianten op "àààà" (aja voor Sarah en "bal" voor bal, ballon en ook appel) kon uitbrengen, en verder "eke" onder andere voor deken (want behalve een leeuw en een beertje heeft peuter Simon ook een lichtblauw dekentje als favoriete knuffel), en verder ook voor drinken, is er zomaar opeens een woord van drie zinnetjes uitgekomen.

Hij gebruikt al een tijdje een klank als "alletje" voor een ballon maar ook gewoon voor een balletje. En zo liep hij vandaag te spelen met een balletje, tot het fatale moment waarop het onder een zetel rolde, en peuter Simon was zijn speeltje kwijt. Nu kan hij werkelijk prachtig sip kijken, die goed gehumeurde peuter van ons, en dus kwam hij met zijn grote oogjes en de hoeken van zijn mondje neergetrokken alsof het een tekening was, aan de mouw van papa trekken. En toen klonk: "balletje is kwijt".

OK, het was niet zo perfect uitgesproken als ik het hier schrijf, maar het was ruim goed genoeg om onmiskenbaar te zijn. Op quasi dezelfde leeftijd verscheen hier van peuter Thomas een postje met als titel "eerste woordjes, of toch bijna" (1). Jongejongejonge, wat een verschil. Nu heb ik altijd gezegd dat kleuter Thomas een heel wakker bazeke is, en dat een langzame spraak ontwikkeling maakt dat je hem gemakkelijk kan onderschatten, maar dat dat onderschatten fout zou zijn - en ik blijf dat nog altijd denken. Maar als je enkel kijkt naar die spraak: mensen wat een verschil. De dingen die peuter Thomas daar zegt kan peuter Simon al màààànden lang, en zich trede per trede van de trap naar beneden laten glijden kan hij ook al ettelijke weken. Kleuter Thomas zie ik ook niet, zoals kleuter Sarah destijds op quasi dezelfde leeftijd, zeggen dat "het de zwaartekracht was" toen ze de schuld van het feit dat ze iets liet vallen op iemand anders wou gooien. Maar hij legt wel puzzels van 100 stukjes, en dat heb ik zelfs kleuter Sarah destijds niet zien doen: afwachten maar!

Toch is er een post van twee maand later nodig (2) om peuter Thomas rond het thema "waar is het neusje?" te zien doen wat peuter Simon nu al doet. En er was een post van vier maand later (3) nodig om peuter Thomas zijn eerste zinnetje te zien registreren. Waarna ontwikkelingen als "poes is weg, eh?" al snel gevolgd zijn.

We zullen zien hoe het verder gaat met peuter Simon. Vaak ontwikkel je snel naar een bepaald plateau vanwaar je weer een tijdje stilvalt, dus het kan best niet zo heel veel sneller gaan. Maar toch heb ik momenteel het gevoel dat hij eerder pas begonnen is met zijn nieuwste fase, dus wie weet wat we binnenkort allemaal te horen krijgen...

------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/04/eerste-woordjes-of-toch-bijna.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/06/eerste-werkdag.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/08/aad-mama-ook-mee.html

2 opmerkingen:

tonny zei

En wat is met het balletje gebeurd ???

Koen Robeys zei

Papa heeft zich plat op zijn buik bij de zetel gelegd, heeft uit alle macht zijn lange arm tussen de poten uitgestrekt...

Enzovoort.