donderdag 24 februari 2011

Tunesië? Egypte?

Iedereen (nu ja: "de pers") concentreert zich nu ineens op de gebeurtenissen in Libië. Daar vallen tegenwoordig de slachtoffers, en daar blijkt de dictator een waanzinnige van de spectaculaire soort, in tegenstelling tot de andere (tot nu toe) dictators die alleen maar dwazen van onze eigen (1) soort waren. Bovendien is er de nog veel grotere publicitaire black-out die maakt dat het allemaal een beetje in een sfeer van mysterie gebeurt, dus dat is waar we allemaal met grote ogen op zitten te kijken.

Maar wat werkelijk belangrijk is speelt zich momenteel af in de landen die hun dictator al hebben afgezet. Tunesië en Egypte dus. Uiterst vervelende onderhandelingen, ongetwijfeld, tussen burgers en mensen die op basis van hun verleden de facto in belangrijke posities zijn geraakt, plus nog allerlei invloeden van het lokale leger, plus allerlei invloeden van de lokale Moslimfundamentalisten en andere. Zo uiterst vervelend dat geen kat het wil volgen, en als iemand er al iets zinnigs over te rapporteren had, dan zou geen kat het willen lezen. Entertainment is tenslotte maar één klik ver...

Nu al kan je zien hoe weinig belang het eigenlijke afzettingsproces had, aan het feit dat je waarschijnlijk al nauwelijks meer weet hoe het in Tunesië precies in zijn werk is gegaan. Terwijl de toekomst van veel mensen, mogelijk inclusief die van ons, heel sterk bepaald kan worden door vragen als "en wie komt er nu aan de macht?". Wordt het een democratische revolutie, en vinden die landen op één of andere manier de soort middenklasse die hier in het Westen al vele decennia aan de macht is, en er toch niet onredelijk in slaagt de welvaart te laten groeien en tot brede lagen van de bevolking te laten doordringen? Of komen er nieuwe dictaturen, al dan niet geïnspireerd door achterlijke interpretaties van zeer oude religies? Of eindigen we met een hele serie "failed states", net aan onze zuidergrens, met alle gevolgen vandien? Beeld je maar eens een uitgestrekt Afghanistan in, van Marokko tot voorbij Egypte: hoe zal de Straat van Gibraltar er dàn uitzien?

Allemaal dingen die een stuk zwaarder wegen dan de kwestie hoe lang de gek in Tripoli het nog uithoudt. Maar goed. Dit gezegd zijnde. Snel gaan zoeken of er nog ergens nieuwe spectaculaire beelden zijn verschenen.

-----------------------------
(1) altijd leuk om te zien dat vier jaar later de concrete persoon weliswaar niet meer de rol speelt van destijds, maar de ideeën over "zonder België als het moet" actueler zijn dan ooit...
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/02/de-dwazen-die-ons-regeren.html

Geen opmerkingen: