woensdag 4 januari 2012

Het lijkt alsof de oorlog met Iran al begonnen is

Een tijdje geleden daverde de wereld van de berichten over het computer... uim... "virus"? Laat ik het een "virus" noemen: ik verhoud me tot het onderwerp zoals een platworm tot Albert Einstein (ik in de rol van de platworm). Berichten, dus, over het "virus" stuxnet. Dat heeft zich in alle computers van de wereld gewurmd (dus ook die van mij: hallo, stuxnet, zie je dat, als ik het tegen je heb?), maar verder doet het niets. Alleen als hij merkt (zo slim is hij wel) dat het in Iran zit wordt hij ineens heel actief. Hij vermenigvuldigt zich zoals de broden en de vissen, en zo verhoogt hij de kans dat het in het Iraanse atoomonderzoek terechtkomt. Eenmaal daar aangekomen begint hij de boel te saboteren.

En ik moet zeggen, ik vind dat knap werk. Ik sta daar met open mond op te kijken. Ongelofelijk knap werk, en dat over iets waar ik werkelijk niets van begrijp. Intussen begrijp je dat dat Iraans atoomonderzoek duidelijk de boter gegeten heeft. Want in feite, in feite herinner ik me ineens dat er ook een hoop berichten waren over verschillende Iraanse atoomgeleerden die allemaal op heel weinig tijd waren omgekomen in een ongeluk, of zoiets. Een mens zou er bijna wantrouwig van worden!

Tenslotte zijn er tegenwoordig veel berichten over de crashende munt van Iran. De waardevermindering nemen zodanige proporties aan dat de Iranezen proberen hun geld om te zetten in (oh, ironie), dollars. En nu denk ik dat het voor een wereld die stuxnet kan bouwen en ongelukken kan ensceneren, mits een goed kookboek en hoogstens een beetje tijd, helemaal niet moeilijk moet zijn om de munt van een land als Iran (BNP per hoofd één of andere fractie van dat van België, alles geconcentreerd in olie, zoiets?) om zeep te helpen. Dus vraag ik me af: misschien brengt die wereld ook wel werkelijk de Iraanse munt om zeep: als je stuxnet loslaat ben je ook wel bereid die munt te kelderen.

Stilaan zal het alles bij elkaar wel de schade aanrichten die je anders alleen maar met een stevig bombardement aanricht, zeker? Beeld je maar eens in dat iemand er alleen maar in slaagt onze Belgische verkeerslichten uit te schakelen: misschien een ideetje voor een goedkope terreuraanslag? Maar in Iran, ik vraag het me werkelijk af, lijkt het wel bezig.

Ik weet het natuurlijk allemaal niet. Ik zit er ook wel met nogal gemengde gevoelens tegenaan te kijken. Aan de ene kant: waarom moet een land dat miljoenen vaten olie per dag produceert zo nodig een atoomprogramma hebben? Anderzijds, een de facto oorlog waarvan je niet eens weet dat het bezig is: erg veel democratische controle lijkt me er niet te zijn. En om welke reden, op basis van welk bewijs? Hetzelfde soort bewijs dat ons vertelde dat er in Irak WMD's waren; dat we "ze wisten zitten"? En ja, het is jammer, zeer jammer, dat we ons het soort vragen als die laatste moeten stellen - maar bedenk: ik ben alleen maar de boodschapper.

1 opmerking:

Anoniem zei

en er is er weer één ontploft. Zet je toch aan het denken...