dinsdag 17 januari 2012

Ik moet een boek lezen.

Ik kan niet bloggen omdat ik een boek moet lezen. Het heet Gates of Fire, letterlijk "poorten van vuur", van Steven Pressfield. De Griekse vertaling (of beter, het Griekse origineel) van woord is "Thermopylae", en dat is in de militaire geschiedenis van 25 eeuwen een geleden een naam zoals "Stalingrad" dat voor de twintigste eeuw is.

Het boek kreeg niets anders dan vijf sterren reviews op Amazon, en voor een paar dollar stond het in no time op de Kindle. En nu, na twee dagen, zit ik op bladzijde 126 van de 523, en kan ik niet bloggen omdat ik in dat kleine beetje vrije tijd dat ik heb moet verder lezen. Ik heb alle symptomen van zware boekencrisis. Als ik door de straten loop zie ik Spartanen; als ik wakker word hoor ik de speren nog op de schilden dreunen en als ik sta te wachten denk ik aan Koning Leonidas.

Het is fictie, overigens, maar sinds ik de boeken over Djenghis Khan heb ontdekt heb ik gemerkt dat historische romans heel erg kunnen beklijven. Zo ook, dus, de avonturen van Xeones, de door oorlogen ontwortelde wees die in Sparta tussen de Heloten terechtkomt, de "hulptroepen" van de echte Spartanen, en dus in een uitstekende positie om heel het verhaal te vertellen.

Maar ik zit al veel te lang te bloggen. Ik moet dringend verder lezen.

3 opmerkingen:

dottore zei

geniaal boek! Destijds in één ruk uitgelezen. Ik deelde uw exact dezelfde syptomen. :)

Dottore zei

geniaal boek! Destijds in één ruk uitgelezen. Ik deelde uw exact dezelfde syptomen. :)

Koen Robeys zei

(De bovenstaande commentaar heb ik in feite zelf "her"plaatst, omdat het systeem me vertelde dat hij was binnengekomen, maar zoals af en toe gebeurt was het niet verschenen.)

Maar ik wou in feite iets antwoorden als "wie we daar hebben!" en "dat is lang geleden!".

Kom, om te tonen hoe blij je me maakt met een reactie begin ik meteen aan een post met "eerste indrukken"!