zondag 29 januari 2012

Woensdag weten we meer over Florida

Dinsdag, laat naar onze maatstaven, stemt Florida voor de voorverkiezingen. Voor ons zullen de resultaten dus pas woensdag bekend zijn. Het is de eerste keer dat er een heel zware staat aan de beurt komt. Op dit moment, het weekend voor die woensdag, lijkt de "grote verrassing van South Carolina" (1) alweer helemaal weg. Romney heeft zich in de debatten danig herpakt, terwijl commentatoren zich afvroegen waarom Gingrich er zo submissief bij zat. De twee andere overblijvende kandidaten, Santorum en Paul, worden nauwelijks nog vernoemd. Vermoedelijk probeert Paul op één of andere manier aandacht te trekken voor zijn ideeën, en Santorum hoopt op een soort mirakel, van de vorm "we willen liever niet Gingrich maar wel een conservatieve kandidaat, ergo: S(antor)um".

Daarmee zitten mijn "voorspellingen" weer op koers. Dat was vlugger dan ik had verwacht: ik dacht wel dat Gingrich zijn (derde) moment in de zon zou meenemen tot in Florida, maar er dan rond "Supertuesday" (begin maart) zou uitgekegeld worden. Natuurlijk, op dit soort gedetailleerde schaal (in vergelijking met "ik denk dat Obama zal herkozen worden") is het normaal dat je er niet veel zinnigs over kan zeggen.

Hoe dan ook, als Romney op woensdag de peilingen van zondag kan waarmaken, dan lijkt de strijd ongeveer gestreden. Niemand kan de toekomst voorspellen, dus misschien begint Paul wel een onafhankelijke kandidatuur, of denkt een andere Republikein alsnog dat een kandidatuur de moeite waard is, die hij dan nog wint ook, of misschien valt er wel een komeet op de Aarde... maar in de meeste scenario's wint Romney de voorverkiezingen.

Ik hoop het. Ten eerste hebben we dan enige zekerheid dat er niet zoals in 2004 weer een nar wordt verkozen, en ten tweede, denk ik, kunnen we er dan naar kijken op een "moge de beste winnen" basis.

------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2012/01/grote-verrassing-in-south-carolina.html

Geen opmerkingen: