maandag 11 november 2013

Het kwam, weer eens, niet goed!

Af en toe trekt de "Bear and Bull" blog van de krant De Tijd me wel aan: meestal een doordacht hoofdartikel waarna wel eens boeiende commentaren volgen. Dus toen er weer eens één aankwam die me wel interesseerde (1), ben ik er maar weer eens ingesprongen, toen ik het volgende oud strijdros zag staan, uit de mond van "de Tsjechische econooom Tomáš Sedláček":

"Mensen in het Krugman-kamp pleiten ervoor meer schulden aan te gaan, zodat de groei weer aantrekt, zodat we de schulden beter kunnen terugbetalen. Ik probeer zo trouw mogelijk te blijven aan hun redenering. Neem het middelste deel van de zin eens weg. Meer schulden aangaan, om beter de schulden te kunnen terugbetalen. Dat krijg je toch niet uitgelegd?"

Oeioeioei, dat is weer dat "meer schulden om schulden te bestrijden" idee! Daar heb ik het al eerder over gehad (2), maar intussen was dat al genoeg rijpt om het allemaal veel korter te zeggen. Dus hier komt wat ik er op geantwoord heb, zij het helaas nogal verminkt door het feit dat "Bear and Bull" geen alinea's herkent:

"Tja, als je een inzicht kan bekritiseren door er “eens” de essentie van “weg te laten”…

Ik probeer het ook eens!

We enten het organisme in met een bepaalde bacterie…
… met als gevolg dat het organisme weerstand opbouwt…
… zodat het nu zelf de bacterie kan verslaan!

Maar weet je, “dat krijg je toch niet verkocht”? Want als je nu eens het middelste deel weglaat – dan krijg je toch “bacteriën om bacteriën te verslaan”? En wie gelooft dààr nu in…?"

Maar o wee, het komt, weer eens, niet goed! Sommige dingen zijn, weer eens, zo onaantastbaar waar dat zelfs de simpelste tegenwerpingen de giftigste oprispingen te zien geven. Ach, als je het zelf wil zien, ik zou zeggen, volg de link in voetnoot (1).

-------------------------------
(1) http://www.tijd.be/bear_and_bull/Kan_een_beetje_inflatie_de_wereld_redden.9429452-7467.art
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/08/meer-schulden-om-een-schuldcrisis-te.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/12/meer-wapens-om-een-crisis-die-door.html

Geen opmerkingen: