dinsdag 19 november 2013

Vandelanotte rekent op een dividend

Gisteren op tv, een reportage waar ik niet naar kijk, maar mijn vrouw wel, en ik zie ons aller Johan Vandelanotte aan het werk. De vraag is of de staat wel aandeelhouder moet zijn van een bedrijf als Belgacom. Wel, zegt Vandelanott, we kunnen ons pakket verkopen, en dat levert dan zo en zoveel op, maar er is ook nog het dividend. En na even voorrekenen met of zonder dividend, tegenover die verkoopprijs, arriveert de grote leider bij het besluit: die verkoop, dat kost 200 miljoen per jaar.

Maar... Maar... Is dat niet een beetje vreemd? Ik zou ge - zwo - ren hebben dat ik van de socialisten lange reeksen preken heb gehoord, over onverantwoord financiëel management bij de banken, al die laatste jaren, het onverstandig gebruik van modellen, het teveel rekenen in termen van wat goed zou uitkomen, enfin, je graaft het maar op, het spuit omhoog als olie uit het Arabisch schiereiland.

En nu gaat diezelfde wijze bestuurder er zomaar van uit dat hij een dividendenstroom mag extrapoleren naar de toekomst, en in die termen bestuurt hij het geld van ons, belastingbetalers?

En, correct me if I'm wrong, ik heb er echt niet goed naar geluisterd, maar werd het daarna niet nog vreemder? Als ik het goed heb gehoord vernamen we ook dat de staat Belgacom in feite heel goed bestuurd had, zoals bleek uit het feit dat de consumenten zo en zoveel minder moesten betalen voor de diensten van het bedrijf.

Alleen... uimmmm... niets over het hoofd gezien? Het zal, hoop ik, toch niet meer het dialectisch materialisme zijn, dat zomaar doet vergeten dat die dividenden wel nog ergens, door iemand, moeten betaald worden. Dat gebeurt tot nader order via de winst van het bedrijf, juist omdat de klanten er wel voor willen betalen. En geloof me, in een normale markt is het al niet zo heel gemakkelijk om elk jaar opnieuw voldoende winst te maken om die aandeelhouder zo kapitalistisch gelukkig te maken. Laat staan in een crisismarkt, of in een competitieve markt, of in een markt waarin zeer snelle technologische ontwikkelingen best wel kunnen maken dat binnen afzienbare tijd de consumenten niet eens meer hoeven te betalen.

En in die wereld komt onze wijze leider in één adem vertellen dat hij rekent op de dividendenstroom terwijl hij opschept over hoe hij zijn klanten minder doet betalen?

Kan iemand alsjeblieft even bevestigen dat ik dat verkeerd heb gehoord? Want anders... Keizer... nieuwe kleren... is er nergens een klein meisje te bekennen?

Geen opmerkingen: