vrijdag 29 november 2013

Wij - willen - papier - geld!

Op CNN verscheen een leuk artikeltje over het feit dat er in dollar zowel munten als biljetten van 1 dollar bestaan (1). De munten worden nog maar geslagen sinds 2005, en intussen wil de munt er geen nieuwe meer bijmaken: ze komen voortdurend terug naar de overheidskluizen. De mensen willen ze gewoon niet: ze hebben liever papiergeld.

Nu moet je je even inbeelden dat het omgekeerd zou zijn. Als de mensen zich zouden haasten om zich te ontdoen van papieren dollars en hun munten liever bijhielden; het internet zou volstaan met de "wet" die zegt dat goed geld slecht geld verjaagt, en hoe daarmee bewezen was dat metaal "goed" geld geeft, en papier niet.

Maar nu de realiteit precies omgekeerd is: geen geluid, geen kik, niets.

En het is jammer! Het zou een jaarlijkse besparing opleveren van 150 miljoen dollar indien de biljetten zouden verdwijnen en iedereen, zoals in Europa, voor kleine coupures metaal zou gebruiken. En denk aan de inherente bescherming tegen inflatie! Hoe gering de waarde van het zink of nikkel ook is, wanneer de "hyperinflation soon!" ein - de - lijk zal uitbreken, zal het toch nog altijd veel meer waard zijn dan papier...?

Maar de mensen willen ze niet. En dat laatste lijkt me een enorme zedenles voor iedereen die in de debatten over de goudstandaard en zelfs bitcoin terechtkomt. Onze goudkevers pakken graag heel geleerd uit met "de geschiedenis leert", maar als ze zouden kijken naar wat de geschiedenis werkelijk leert - wel, ik heb hier onder andere een boek met als titel "The Big Problem of Small Change": over de geschiedenis van geld.

Natuurlijk mag en moet geld dienen als een manier om waarde op te slaan, en over te dragen naar de toekomst. Maar nog belangrijker, om tenminste geld te zijn, is dat mensen het willen gebruiken om te betalen èn om betaald te worden. En de realiteit is, de mensen betalen liever met papier.

En als ze maar even de kans krijgen, zelfs dat niet.

-------------------------------------------
(1) http://edition.cnn.com/2013/11/28/us/one-dollar-coins/index.html?hpt=hp_c4

Geen opmerkingen: