dinsdag 5 augustus 2008

De golf kabbelt terug

Ivan Janssens postte laatst een artikel dat nogal tegen mijn eigen berichten inging:

http://www.ivanjanssens.be/dutch/nartikel.asp?link=269

Maar de simpele realiteit is: zoals de trends van de laatste dagen er uitzien is Ivans artikel accuraat. Als je op de site waarop ik me baseer naar de evolutie van de grafiek doorheen de tijd kijkt, dan krijg je dit:

http://www.electoral-vote.com/evp2008/Pres/ec_graph-2008.html

Ik veronderstel dat je kan ontkennen dat McCain serieus aan het stijgen is, maar dan alleen als de planeet waarop je woont driehoekig is.

Toch even niet vergeten (wat ik in mijn commentaar bij Ivans artikel ook al deed) dat waar ik het zelf recent over had ging over iets dat je op een heel andere plaats in de grafiek ziet. Toen ik het over een "landslide voor Obama" had was het eind april en eind mei. Zoals je ziet op de grafiek waarnaar ik net verwees zag het er toen uit alsof er "een spannende strijd" aan de gang was. Mijn punt was dat een nog niet eens bekende Democratische kandidaat die gelijk opging met McCain die al twee maand bekend was, waarschijnlijk een hoop voorsprong ging vertonen als hij eenmaal wel bekend was. En dat is ook precies wat je te zien krijgt.

Maar het punt dat we allemaal goed in de gaten moeten houden is dat die polls alleen maar beschrijven hoe de toestand er op dat moment uitziet. Nog maar pas las ik één van die sites waar ze beweerden dat ze proberen de uitslag van november te voorspellen, maar dat is (zoals vanzelf zou moeten spreken) onzin. De opinies van de kiezers zijn nog niet beïnvloed door de debatten, of de wederzijdse aanvallen, of door de politieke gebeurtenissen die nog moeten komen, en dus is het gewoon onmogelijk dat de polls van mei, of van juli, de verkiezing van november kunnen voorspellen. Zoals je dan ook kan zien aan de enorme verschillen er zijn tussen al die polls die nochtans allemaal pretenderen de verkiezing van november te voorspellen...

Eenmaal we weten waar we naar kijken - we kijken naar iets dat probeert te benaderen hoe het resultaat er zou uitzien als de verkiezing vandaag plaatsvond - trekt al die mist heel mooi op. Ik denk dat ik in april en mei iets gezegd heb (zelf al het gevolg van een veranderde opinie) dat destijds juist was: Obama stond er beter voor dan de polls van april en mei toonden. En dat is dan ook wat de polls van juni en juli bevestigden. Terwijl Ivan begin augustus kon opmerken dat er intussen andere effecten aan het optreden waren, en dat is iets dat je inderdaad ziet in de polls van begin augustus.

Een totaal ander onderwerp dan hoe de polls er vandaag uitzien is wat we zelf denken of hopen dat er in november zal gebeuren. Ikzelf, bijvoorbeeld, kan me niet voorstellen dat de Amerikanen in november, na acht jaar Bush en vijf jaar Irak, zullen stemmen op iemand die nog altijd denkt dat de Irakoorlog een goed idee was. En ik "hoopte" dat we dat al in de zomer aan de polls konden zien. Maar dat bleven natuurlijk de ideeën van iemand die een jaar geleden schreef "kan je je voorstellen dat al die poeha rond Obama er binnen een jaar nog zal zijn?"!

En dus wéét ik niet of Obama in november met een "landslide" zal winnen. Dat is gewoon een opinie, die niets met de polls te maken heeft, tussen een hoop andere opinies waarvan sommige achteraf blijken te kloppen ("Giuliani? Die maakt immers geen schijn van kans?") en andere niet ("Clinton? Die kan immers niet verliezen?"). Ik "wist" wel dat de polls van de vroege zomer er goed gingen uitzien voor Obama, en ik "weet" nu dat de golf alweer de andere richting uitgaat. Eerlijk is eerlijk: dat laatste "weet" ik omdat Ivan me dat als eerste heeft verteld.

----------------------------
PS Ik herinner me van vier jaar geleden dat ik geregeld naar dit soort grafieken voor verkiezingen uit het verleden zat te kijken. Het was wel eens interessant te zien wanneer de winnaar de hele tijd op kop lag, of juist voortdurend aan het wisselen was met de tegenkandidaat. Helaas weet ik geen enkele url meer waar ik dat soort dingen vind. Als iemand ideeën heeft...?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Vergelijking Gore - Kerry - Obama vind je hier: http://www.pollster.com/blogs/polling_trends_in_2008_vs_04_a.php

Mijn vaste website voor peilingen is http://www.fivethirtyeight.com/, gerund door een statisticus die voorheen vooral baseball-voorspellingen deed. De modellen die hij gebruikt zijn vrij speciaal, zoals blijkt uit dit artikel (http://www.fivethirtyeight.com/2008/06/should-we-be-discounting-obamas-lead.html) over de relatie tussen peilingen en de uiteindelijke verkiezingsuitslag.

Als ik me niet vergis zijn er op diezelfde website nog meer gegevens over peilingen van de voorbije decennia te vinden, maar die vind ik niet meteen.

Koen Robeys zei

Jonas: bedankt, ik heb ze alvast bij mijn favorites gezet :-)