dinsdag 26 augustus 2008

Over gouden medailles, Spelen en... Ernst.

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn het niet langer de VS en Rusland die de Olympische Spelen domineren. Voor het eerst sinds lang is het een ander land, China, dat met de meeste medailles gaat lopen.

Het is verleidelijk om er "tekenen des tijds" in te zien. En ergens, heel ver, is er ongetwijfeld ook iets van. Het zal wel geen toeval zijn dat de volkrijkste natie ter wereld, bovendien in volle economische ontwikkeling, evenementen als de Olympische Spelen domineert - zeker als ze dan ook nog het gastland zijn.

Maar om er alléén maar het symptoom van de Chinese opmars in te zien, dat zal wel een tikje naief zijn. Er zijn tenslotte nog meer - toegegeven: "kleinere" - landen in volle opmars, en die hebben niet noodzakelijk evenredig gescoord. Ik kan me tenminste niet direct veel Indische winnaars voor de geest halen.

De toestand vroeger, zeg, de tweede helft van de twintigste eeuw, was dat er één land was dat voorop liep in de menselijke ontwikkeling, en dat er één land was dat pretendeerde daarvan de concurrent te zijn, drijvend op een zee van onderdrukking en armoede. En die twee landen - toen al bijna hele continenten - domineerden de Spelen. Het China van vandaag combineert elementen van die twee. Ik verneem dat de Chinese overheid toch geregeld nog een klein detail over het hoofd ziet (bijvoorbeeld: de rest van China zat wel zonder water) en de Chinese blogosfeer trilt van verontwaardiging. Het blijft een communistische dictatuur, maar er is tegelijk al een zekere inbreng van het volk, die op Amerikaanse toestanden gaat lijken.

En zo denk ik dat de Chinezen alles bij elkaar knap werk hebben geleverd, sportief en organizatorisch. De kans is zeer groot, en deze Spelen herinneren ons daaraan, dat ze de dominante beschaving van de planeet zullen worden (1). Het is goed te zien dat dat niet zomaar toevallig is, omdat ze "nu eenmaal" de grootste bevolking hebben. Het is goed te zien - of beter: bevestigd te zien, want de geschiedenis had het al verschillende keren eerder laten zien - dat het ook te maken heeft met het feit dat ze werkelijk iets voorstellen. Ik wens ze van harte toe dat ze ook binnen de korste keren de gouden medaille van de Democratie en de Mensenrichten winnen.

------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/06/het-einde-van-het-europesche.html

1 opmerking:

Anoniem zei

Het woord 'spel(en)' in Olympische Spelen ontgaat me !