zondag 10 augustus 2008

"ik heb veel hartjes voor jouw, eh?"

Toen peuter Sarah in april naar het peuterklasje ging kregen alle peutertjes een symbool toegewezen: een zonnetje, een ster, een beertje, één symbooltje voor elk peutertje. Dat symbool diende als herkenning: er was een reeks kapstokken met al die symbolen erboven, en er was een rij stoeltjes met op elke stoel één symbool en zo wisten de peutertjes gemakkelijk wat waar van hen was.

Op het Groot Schoolfeest van juni, waar alle klassen inclusief het peuterklasje een klein toneeltje neerzetten kwamen de mama's en de papa's ter voorbereiding even mee het klasje in, en kijk: het symbooltje van peuter Sarah was een hartje! Dat vonden wij een zeer vertederend voorteken; het was als de goede fee die bij de geboorte van de prinses een zegen uitsprak. Maar het werd nog sterker toen het onderwerp ter sprake kwam met de juf erbij: peuter Sarah had op haar eerste schooldag zelf voor dat hartje gekozen!

Nu weet ik zeker, en mijn vrouw is er even zeker van als ik, dat wij peuter Sarah ooit wel de betekenis van het hartje hebben verteld: "hartjes betekent graag zien", of zoiets. Maar of peuter Sarah op basis daarvan op school voor het hartje zou kiezen?

Enkele dagen geleden zitten papa en dochter gezellig samen filmpjes te kijken en plots vlijt peuter Sarah zich vol vertrouwen tegen me aan en zegt: "ik heb veel hartjes voor jouw, eh?". En vandaag komt mijn vrouw me een beetje gemystifiëerd vertellen dat ze na een huiselijke scène waarin moeder en dochter samen een lego huisje hadden gebouwd precies dezelfde uitdrukking te horen kreeg!

Het lijkt er op dat peuter Sarah dat van dat hartje zeer goed in haar oortjes geknoopt heeft. En nu vernemen we dat ze veel hartjes voor ons heeft... Is dat nu niet om te smelten - laat staan er vlug een post op Speels maar Serieus van te maken?

En met baby Thomas gaat alles ook goed. Hij raakt de nogal vreemde manier waarom hij begon te kruipen van enkele weken geleden (1) goed te boven, en nu kruipt hij al ettelijke meters achter elkaar op de standaard manier. Ik ken weinig, zeer weinig dingen die zo vertederend zijn als een klein babietje dat op handjes en voetjes aan een verbazingwekkend tempo over de grond vordert en dan het hoofdje helemaal naar boven richt en een glunderende glimlach op je loslaat.

Alleen een peuter die veel hartjes voor jouw heeft kan op hetzelfde niveau staan.

--------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/06/baby-thomas-is-n-jaar-oud.html

Geen opmerkingen: