zaterdag 16 augustus 2008

Eén van die verkiezingsadvertenties...

http://www.youtube.com/watch?v=gBfngOsvmA0

Lijkt me een hele mooie. De beste propaganda is tenslotte de propaganda die ook nog waar is. Maar zoals Ivan (1) nog maar pas nog eens opmerkt; zoals het er vandaag uitziet blijft het een mysterie hoe Obama dan zo flauw blijft presteren in de polls.

---------------------------
(1) http://www.ivanjanssens.be/dutch/nartikel.asp?link=271

---------------------------
TOEVOEGING

Hier komt een stukje van Francis Fukuyama, één van de Grote Geesten van de Irakoorlog, in The Wall Street Journal: http://online.wsj.com/article/SB121876047023242841.html

"The Bush administration this week rebuked Russia for its disproportionate military intervention in Georgia; many rightly suspect Moscow's real goal is regime change of the pro-Western, democratic government in Tbilisi. But who set the most recent precedent for a big power intervening to change a regime it didn't like, without the sanction of the U.N. Security Council or any other legitimating international body?"

Nu zou ik gezworen hebben iets dergelijks al eens ergens eerder te hebben gezien; veel eerder zelfs. Laat me eens een tekstje van 15 augustus 2,005 opsnorren, haast dag op dag drie jaar voor Fukuyama het ook door heeft:

"En heel concreet denk ik dat we binnen, bijvoorbeeld, 50 jaar (of honderd jaar; ik richt me hier uitdrukkelijk op onsterfelijke roem voor een "voorspelling" die pas lang na mijn dood zal uitkomen) met vragen zullen geconfronteerd worden als "who lost Taiwan?", namelijk nadat de Chinezen dat zullen ingepakt hebben.

En het antwoord, dat afhankelijk van de machthebbers van dat moment, wel of niet zal mogen opgegeven worden, zal zijn: George Bush the second lost Taiwan, en wel in maart 2003, toen hij ook een land binnenviel dat niemand had aangevallen en niemand had bedreigd, omdat hij er ook in geslaagd was voldoende mensen voor dat idee warm te maken, zodat ze ook de gekste "rechtvaardigingen" bleven goedpraten, totdat ze uiteindelijk ook slikten dat het gerechtvaardigd was omdat Bush het zegt.

Want zoals je op je vingers kan natellen zullen de Chinezen ook beweren dat ze door Taiwan waren uitgedaagd, en ze zullen ook beweren dat Taiwan maar geen "stommiteiten" had moeten uithalen, en als het een beetje meezit zullen ze zich ook verschuilen achter een zware aanslag op hun grondgebied waar Taiwan niet - maar wel, zeg: Tibetaanse vrijheidsstrij- oeps, ik bedoel naturlijk: terroristen - eens iets mee te maken had.

En al die stoere rechtse knapen van vandaag zullen er geen vinger kunnen om uitsteken, want niet alleen zullen ze militair niet in staat zijn om in de achtertuin van de Chinezen tussen te komen, maar ze zullen hun "moral high ground" hebben weggegeven toen ze eendrachtig stonden te juichen toen Bush precies hetzelfde deed."

De url van dit stukje is http://lvb.net/item/1527#12873 En zeg nu zelf, als je de "Chinezen" uit dit stukje vervangt door "Russen", en "Taiwan" door "Georgië", dan ziet de "voorspelling" er ineens redelijk acuraat uit, nietwaar? Op het feit na, dan, dat het geen vijftig, maar slechts drie jaar geduurd heeft.

Maar laten we ons verheugen om kleine meevallers. Fukyama heeft het intussen toch ook maar door. En laten we terugdenken aan het eigenlijke punt. McCain, daarentegen, heeft het nog altijd niet door, wel integendeel, en als we de polls vandaag mogen geloven heeft een groot deel van de Amerikanen het ook nog altijd niet door.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor hetzelfde geld had je natuurlijk de zwartepiet aan Clinton kunnen doorschuiven, voor zijn acties in Joegoslavië.

Maar misschien heb je iets tegen Bush?

Koen Robeys zei

Ik heb inderdaad "iets" tegen Bush, ja. Voor een beeld waarom, klik de "Irak" tag beneden aan het artikel.

Anoniem zei

De vraag of je iets tegen Bush had, was grotendeels retorisch.