donderdag 12 maart 2009

Schulden

Vaak, zeer vaak, hebben we de afgelopen maanden vernomen dat "de crisis is veroorzaakt door schulden, terwijl de overheden nu proberen de crisis te bestrijden met nog meer schulden".

Vandaag, en ook al sinds enige tijd, lezen we dat de banken zelf de crisis verergeren omdat ze veel strakker zijn geworden in hun kredietbeleid. Ik zit niet in een positie om de gecijferde ontkenningen door de banken te beoordelen, maar alleen al het feit dat het debat bestaat scoort het punt. Indien het waar was, dan verergerden de banken de crisis... etcetera.

Nu hoop ik maar dat niemand, over dat lange spoor dat hij of zij over het internet heeft getrokken, er zich op zal laten betrappen tegelijk te hebben gejammerd over hoe de overheid de crisis denkt te moeten bestrijden met nog meer schulden, en dat de banken de crisis verergeren door de kredietkraan dicht te draaien (los, dus, van de vraag of dat waar is of niet)... waarmee ze immers alleen maar minder schulden toestaan in hoofde van de kredietnemers!

Natuurlijk, ik hoor het een hypothetische gesprekspartner die zich daar wel op zal laten betrappen al zeggen: alles hangt er natuurlijk vanaf wie die schulden maakt, en waarom, en vele, vele andere...

(Waarmee het bange vermoeden rijst dat er alleen maar gejammerd werd over het feit dat overheden optraden, maar dat dat zo weinig overtuigend overkwam op zij die dat gejammer produceren, of moeten ontvangen, dat ze dat dan maar achter iets met "schulden" probeerden te verbergen...)

Maar mijn hele punt is: Precies. Absoluut. Helemaal. Alles hangt af van ["(...) en vele vele andere"]. Willen ze daar dan ook allemaal aan denken wanneer ze zelf nog eens met die slogans over schulden beginnen?

Dank u.

Geen opmerkingen: