zaterdag 2 januari 2010

Een nieuwe "kop" voor dit blog!

Ik heb geprobeerd het aforisme dat bovenaan dit blog staat aan te vullen met een ander. Jammer genoeg verschijnt het tweede stukje tekst gewoon achter het eerste, alsof het één en dezelfde zin was, in plaats van na een alinea zoals gehoopt. Je begrijpt dat het niet komt omdat ik vergeten was de "enter" knop te gebruiken. En omdat ik geen andere manier weet, houd ik het maar op één enkel citaat, deze keer van Friedrich Hayek. Ik denk dat Hayek er een erg belangrijk punt maakt dat tot vandaag zeer actueel is. Sta me toe het citaat te plaatsen in zijn iets ruimere context:

"(...) though the position I have tried to define is also often described as 'conservative', it is very different from that to which this name has been traditionally attached. There is danger in the confused condition which brings the defenders of liberty and the true conservatives together in common opposition to developments which threaten their ideals equally. It is therefore important to distinguish clearly the position taken here from that which has long been known - perhaps more appropriately - as conservatism." (F.A. Hayek)

Nu kan iedereen zien wanneer ik voor de eerste keer Hayek heb gelezen: de enthousiaste post dateert van twee jaar geleden (1). Maar ik herinner me zeer goed dat ik veel eerder, waarschijnlijk ergens in de "usenet tijd", al precies hetzelfde heb gezegd. Mijn grootste politieke verbazing van het vorige decennium was de manier waarop de "conservatieven" (met hun "ze zouden de Verlichting beter de Verduistering noemen") probeerden een complot te smeden met ons, liberalen, om ons vervolgens precies die gevaren aan te smeren waarvoor Friedrich Hayek decennia geleden texto heeft gewaarschuwd. Dat laatste wist ik dus niet, maar ik denk dat een hoop mensen, in het bijzonder wanneer ze graag zelf met Hayek schermden, het minstens hadden moeten weten.

Maar als ze het al wisten, dan hebben ze er in ieder geval niet veel mee gedaan. En dus mag het citaat nu een tijdje bovenaan mijn blog prijken.

Toch moet ik zeggen dat ik met spijt afscheid neem van het citaat van Keynes, dat gaat als volgt:

"Words ought to be a little wild, for they are the assaults of thoughts on the unthinking

Elke commentaar lijkt me er teveel aan; de woorden spreken voor zichzelf. Als iemand weet hoe je in de kop van een blog op Blogger meerdere citaten van elkaar kan scheiden...

----------------------------------------
(1)
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/01/friedrich-hayek-rechts-maar-toch-goed.html

Geen opmerkingen: